Actualitate

Prețurile medicamentelor explodează. Mii de pacienți riscă să rămână fără tratament

România se confruntă cu o criză ma­joră în industria farmaceutică, de­ter­minată de deprecierea leului față de euro și de creșterea costurilor de pro­ducție și import. În acest context, pa­cienții și producătorii de medicamente trag un semnal de alarmă: prețurile tratamentelor vor crește semnificativ, iar unele produse ar putea dispărea de pe piață, informează evz.ro.

Stocuri
Primele efecte sunt deja resimțite de pacienți, care, temându-se de viitoarele scumpiri, au început să își facă stocuri de medicamente, pentru a evita costuri mai mari sau lipsuri critice.
În același timp, producătorii aver­ti­zează că nu pot susține cheltuielile în con­dițiile actuale, iar fără măsuri ur­gen­te, mii de pacienți riscă să rămână fără tratamentele de care au nevoie zilnic.

Primele afectate
Deprecierea leului față de euro afec­tează în primul rând medicamentele a­duse din străinătate, deoarece impor­ta­torii români sunt obligați să plătească mai mult pentru aceleași produse.
Creșterea costurilor se traduce auto­mat în scumpirea produselor far­ma­ce­u­tice fără prescripție medicală, care ar pu­tea ajunge la o majorare de până la 25%.
Prețurile medicamentelor cu rețetă sunt, deocamdată, înghețate până la fi­nalul anului, însă producătorii români au avertizat că, din ianuarie 2025, acestea vor fi ajustate în funcție de costurile în creștere.

Avertismentele industriei farmaceutice
Dragoș Damian, președinte PRIMER, a explicat că toate medicamentele se vor scumpi, deoarece sunt corelate cu cursul euro-leu.
„Se vor scumpi cu 5-10%, cel puțin”, a declarat acesta, atrăgând atenția asupra impactului negativ asupra pacienților.
Mai mult, unele medicamente ar putea fi eliminate din producție, deoarece nu vor mai fi rentabile pentru fabricile din România.
„Ne putem confrunta cu o situație în care anumite tratamente esențiale dis­par, iar pacienții nu mai au acces la ele”, a explicat Damian.

Pacienții, expunși la riscuri majore
În fața acestor avertismente, pacienții încep să fie tot mai îngrijorați, iar unii au în­­ceput deja să își facă rezerve de me­di­camente, pentru a evita viitoarele scum­piri.
Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, a descris această situație drept una alarmantă.
„Nu facem altceva decât să expunem pacienții la riscuri foarte mari. Sunt oameni care depind zilnic de tratamente esențiale și care nu își permit să aștepte măsuri întârziate”, a spus Barbu. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura