Preţul gigacaloriei nu creşte în Deva

05 Margineanu  Oana Mihnea

Deşi producătorul de energie termică, Complexul Energetic Hunedoara, prin termocentrala Mintia, nu deţine momentan necesarul de stoc de cărbune pentru această iarnă, administraţia locală Deva este de părere că problema are toate şansele să fie rezolvată. Chiar şi în aceste condiţii, preţul la gigacalorie pentru deveni nu va fi majorat.

Sub 10 la sută din necesar
Într-o adresă trimisă de către Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri Primăriei municipiului Deva în 8 octombrie a.c., este specificat faptul că stocul de huilă din depozitele de la Mintia şi Paroşeni însumau la data trimiterii adresei doar 7.100 tone, în vreme ce necesarul pentru această iarnă este de 120.000 tone, în procent de sub 10 la sută. De asemenea, în privinţa diferenţei de cărbune pentru acoperirea întregii perioade a sezonului rece, ministerul a menţionat că se află în proces de analiză a soluţiilor pentru rezolvarea deficienţelor. „Există un risc, însă cred în maturitatea politică şi administrativă a ministrului Energiei şi acest stoc de 120.000 tone va fi asigurat pentru termocentralele Mintia şi Paroşeni. Eu cred că stocul de cărbune se va reface. Ne-au asigurat că nu vor exista probleme la termoficare pe perioada de iarnă“, a precizat Petru Mărginean (foto), primarul municipiului Deva.

O soluţie salvatoare?
În altă ordine de idei, pentru a evita apariţia unor astfel de probleme în viitor, administraţia locală Deva este de acord cu un proiect foarte bine gândit pe termen mediu şi lung, prin care să fie înfiinţată o societate pe acţiuni având ca obiect termoficarea, iar unul dintre acţionari să fie Primăria Deva. „Am discutat cu noua conducere a CEH despre acest
lucru, el urmând să se concretizeze printr-un proiect. Nimeni nu spune că nu este de acord, doar că o primărie ca Deva nu poate să susţină financiar termoficarea şi agentul termic. Este nevoie de o colaborare prin prisma ministerului, printr-o subvenţie, apoi trebuie să luăm în calcul pe ce teritoriu există reţelele de termoficare principale şi secundare. Totodată, acea societate nu trebuie să aibă datorii, iar din punctul de vedere al mediului să fie totul în regulă“, a adăugat Petru Mărginean.
Edilul şef al Devei a mai precizat că preţul la gigacalorie va rămâne acelaşi, şi cu certitudine nu va fi majorat. În prezent, populaţia Devei plăteşte agentul termic la un preţ de 185,45 lei/Gcal, iar agenţii economici achită 250,44 lei/Gcal. Diferenţa dintre cele două tarife, 64,99 lei, reprezintă subvenţia acordată de primărie. În această iarnă sunt racordaţi la sistemul de termoficare aproximativ 6.400 de abonaţi, din care 1.027 au contorizare individuală.

One thought on “Preţul gigacaloriei nu creşte în Deva

  • 18 octombrie 2015 la 20:12
    Permalink

    Foarte misto !!! Si prostii astia de la „poalele” cetatii ce sa faca ??? Cu cine trebuie sa ” voteze” ??

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.