ActualitateComunitate

Preț compensat la energie pentru familiile cu mai mult de 3 copii, biserici și servicii publice

Adriana Năstase

Prețul la energie va fi compensat pentru multe categorii de consumatori, printre care familiile cu mai mult de trei copii, bisericile şi serviciile publice, a anunțat ieri pre­mierul Nicolae Ciucă. Acesta a precizat că susține demersul și că sunt pregătite amen­damente în acest sens la ordonanţa pe energie aflată în dezbaterea Parla­men­tului.

Precizări despre plata facturilor
„Este foarte limpede că tot ceea ce am discutat şi am stabilit prin ordonanţă, ultima ordonanţă se va aplica. Este o ordonanţă pe care am gândit-o astfel încât să venim în sprijinul românilor şi a economiei, iar ches­tiunile care mai erau de amendat în Parla­ment sunt cele prin care vom regla acele chestiuni cu serviciile publice, astfel încât să poată să beneficieze de preţul stabilit de un leu.
Familiile monoparentale sau cele care au mai mult de trei copii, bisericile, societăţile de apă canal, cele care asigură utilităţile publice. Acestea sunt categoriile care vor beneficia de preţ plafonat la energie. Nu am discutat despre aeroporturi”, a afirmat premierul Ciucă, la Parlament. Referitor la problema plăţii facturilor pe baza consumului de anul trecut, premierul a spus: „Ultima discuţie pe care am avut-o în Coaliţie a fost să raportăm la anul 2022, pentru că au fost probleme le­gate de modul în care s-a desfăşurat activi­tatea pe timpul pandemiei”.
„A fost o discuţie tehnică de acest fel, urma ca pe propunerile pe care le aduc cei de la ANRE să luăm o decizie. Decizia nu este la guvern, este în Parlament”, a adăugat Ciucă. Despre reglementarea preţului la energie pentru doi ani, premierul a precizat că este o decizie convenită în coaliţie. „Este o decizie pe care am convenit-o cu toţii, să avem asi­gurată această predicţie pentru doi ani de zile”, a adăugat premierul.
Întrebat în legătură cu plata facturilor emise cu întârziere, dacă va exista posi­bi­litatea eşalonării plăţilor pentru consumatori, Ciucă a spus că a solicitat ca sumele să fie eşalonate. „Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să trimită, să transmită facturile la timp, este absolut anormal ca orice con­su­ma­tor final să primească factura după cinci luni sau şase luni şi să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eşalonată, astfel încât cetăţenii să poată să îşi plătească factura”, a afirmat premierul.

Aprobată de guvern
Guvernul a adoptat vineri o Ordonanţă de Urgenţă privind Mecanismul de achiziţie centralizată a energiei care va asigura compensarea preţurilor la energie în continuare şi competitivitatea economiei româneşti. Acesta a precizat, întrebat de ce nu s-a adoptat prin această ordonanţă şi preţul de 1,3 de lei pentru toţi românii care consumă peste 255 de kWh pe lună, că în legea de adoptare a Ordonanţei 119, aflată în Parlament, vor fi cuprinse toate categoriile de preţuri. Ordonanţa de urgenţă 119/2022 a fost adoptată cu amendamente de Senat şi se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura