Politica si administratie

Președintele țării a venit cu o nouă propunere pentru funcția de șef a Executivului. Nicolae Ciucă, premierul desemnat de Iohannis

Adriana Năstase

Președintele Klaus Iohannis l-a desem­nat, ieri, 21 după consultările purtate la Palatul Cotroceni cu partidele politice din România, pentru funcția de premier pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă (foto). Pre­ședintele României a semnat ieri de­cretul privind desemnarea lui Nicolae-Ionel Ciucă în calitate de candidat la func­ția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra pro­gra­mului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată.

„Trebuie să terminăm această criză”
Încercarea de a forma un guvern sub con­ducerea liderului USR, Dacian Cioloș, a eșuat. Propunerea președintelui Klaus Iohannis nu a condus la instalarea unui gu­vern și „atunci, trebuie să găsim o altă so­luție”, a spus Klaus Iohannis, care a făcut apel la o abordare constructivă și pozitivă din partea politicienilor în cadrul consultă­rilor. În urma discuțiilor purtate, șeful statu­lui a declarat: „Trebuie să terminăm cu această criză. Discuțiile de astăzi au fost con­siderabil mai bune decât ultimele dis­cuții. Am reiterat la fiecare întâlnire că acum este nevoie de o soluție reală, acum criza politică trebuie să se încheie. Acum este nevoie de un guvern care se apucă să rezolve problemele care îi preocupă și pe români. Trebuie să terminăm cu această criză, cu preocupări care țin doar de politici­eni.Această criză a durat deja prea mult, este inadmisibil să continuăm în acest stil. Avem criza pandemică, avem o situație dramatică în spitalele din România, iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc și chiar dacă acum acum avem soluții pentru aceste chestiuni, este nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a pune în practică soluțiile pe care le-am gândit.

Să formeze un nou guvern
“În acest sens, am fost foarte mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare. S-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoana dlui Nicolae Ciucă, aici prezent. Analizând întrea­ga situație, discuțiile și trăgând concluziile care se impun, am decis să îl desemnez drept candidat pentru funcția de prim-minis­tru pe domnul Nicolae Ciucă. L-am invitat să vină împreună cu mine în fața dvs și îl rog în continuare să spună câteva cuvinte”, a mai spus președintele țării.
Nicolae Ciucă: „Am înțeles încredințarea acestui mandat ca pe un gest de responsa­bilitate pe care trebuie să îl avem în aceste momente dificile pentru a putea depăși situația de criză în care ne aflăm astfel încât cetățenii să poată să beneficieze de un guvern în deplinătatea să ofere prin deciziile și acțiunile pe care le întreprinde.

Testul suprem, în Parlament
„Vom negocia cu toate forțele responsa­bile astfel încât într-o-o perioadă de timp cât mai scurta, să reușim sa alcătuim Guvernul și, de asemenea, să negociem cu toate forțele responsabile astfel încât Guver­nul propus sa poată fi aprobat în Parlament”, a spus Ciucă.
Nicolae Ciucă are la dispoziție 10 zile pentru formarea unui nou Executiv.
Liberalii și-au schimbat opțiunea peste noapte și l-au propus pentru funcția de prim-ministru pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, susținând că aceasta este soluția pentru rezolvarea crizei politice actuale.
Pe de altă parte, UDMR susține că Guver­nul nu trebuie condus în această situație specială de un militar.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.