ActualitatePolitica si administratie

Președintele Laurențiu Nistor: Valea Jiului poate atrage 500 milioane euro prin Mecanismul pentru o Tranziţie Justă

Valea Jiului poate atrage fonduri de peste 500 de milioane de euro prin Me­canismul de Tranziţie Justă (MTJ), dar şi alte finanţări nerambursabile pentru dez­vol­tarea acestei zone afectate de restrân­gerea mineritului, pentru implementarea proiectelor fiind nevoie de specialişti tineri, cu abilităţi şi competenţe noi, a declarat ieri, la Petroşani, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto).

Țin pasul cu cerințele muncii
Prezent la deschiderea cursurilor la Univer­sitatea Petroşani, preşedintele CJ Hunedoara a arătat că pe lângă resursele menţionate, vor fi disponibile, din anul 2024, noi axe de fi­nan­ţare europeană prin Programul Operaţional Regional, el pre­cizând că de felul în care vor fi utilizate aceste oportunităţi va depinde dez­voltarea sustenabilă a Văii Jiului şi a judeţului, în general.
„Judeţul Hunedoara, şi mai ales Valea Jiului, se află în perioada de tranziţie de la cărbune şi combustibili fosili către alte surse de energie verde, regenerabilă. Atragem fonduri prin Mecanismul pentru o Tranziţie Justă, iar suma este una con­siderabilă: 510 milioane de euro (…). Vin fonduri prin PNRR, pe Programul ‘Anghel Saligny’, în 2024 se vor deschide noi axe prin Programul Opera­ţional Re­gional. De noi depinde cum vom chel­tui aceste fonduri, ce proiecte vom im­plementa pentru ca Valea Jiului şi ju­deţul nostru să se dezvolte suste­nabil”, a men­ţionat Nistor.
Potrivit acestuia, Universitatea din Petroşani, prin specializările sale care ţin pa­sul cu cerinţele de pe piaţa muncii, este bine poziţionată şi se bucură de tot mai multe apre­cieri în cercurile academice şi ştiinţifice.
„Chiar dacă mineritul nu mai reprezintă, din păcate, o componentă economică impo­r­tan­tă la noi în ţară, iată că apar alte specializări de care această zonă are atâta nevoie. Avem nevoie de spe­cialişti tineri, cu abilităţi şi com­petenţe noi, pentru că judeţul Hunedoara are şansa să imple­men­teze în ur­mătorii ani pro­iecte în valoare de sute de mi­li­oane de euro”, a arătat pre­şedintele CJ Hunedoara.
În acest context, el a adăugat că este nevoie de consoli­da­rea şi dez­vol­ta­rea învă­ţămân­tului tehnic universitar din judeţul Hunedoara, motiv pentru care CJ va fi un partener serios de dialog cu instituţiile de profil.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura