ActualitatePolitica si administratie

Președintele Laurențiu Nistor: Mai mult de jumătate din bugetul județului merge la dezvoltare

Aleșii județeni au votat zilele trecute bu­getul județului nostru. S-a discutat în șe­dință ce se va face cu banii și, mai ales, ce sumă este dedicată proiectelor de dez­voltare.

Proiecte vechi și noi
„În cadrul ședinței extraordinare de vineri, desfășurată în sala de plen, am adoptat bugetul județului Hunedoara pe anul 2024. În acest an, 57 la sută din suma cuprinsă în bugetul general propriu este destinată dezvoltării. Avem la dispoziție peste 600 de milioane de lei, care ne asigură atât derularea proiectelor aflate deja în implementare sau a proiectelor noi, cât și acoperirea necesarului de funcționare. La această sumă se adaugă alte 40 de milioane de lei provenite din exce­dentul anual, fonduri care vor fi utilizate pen­tru o serie de investiții.
În acest an, acordăm o importanță deo­se­bită modernizării infrastructurii sanitare și dotărilor de care au nevoie unitățile din subordinea Consiliului Județean Hunedoara. La acest capitol, avem de finalizat o serie de proiecte începute în anii anteriori, precum și de implementat o serie de proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Rezi­li­ență, unde am parcurs deja etape impor­tante. În unele cazuri, suntem în faza de atri­buire a contractului de execuție a lucrărilor, în alte cazuri urmează să dăm ordinul de execuție a lucrărilor”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Și restaurări
„Cu banii asigurați din excedentul bugetar avem în plan repararea și modernizarea se­diului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara, extinderea și etajarea corpului extins Unitatea de Primiri Urgențe (aflat deja în execuție) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Deva, construirea unei pasarele între UPU și laboratorul de imagistică, extinderea blocului operator tot la SJU Deva, precum și consturirea unei saline artificiale la Sanatoriul din Brad.
Tot la capitolul investiții, vor fi alocate fon­duri pentru proiectele de alimentare cu apă a stațiunii turistice Pasul Vîlcan și a stațiunii Straja – etapa a II-a, dar și pentru refacerea următoarelor sectoare de drum județean: DJ 741 (între Curechiu și Oprișești), DJ 706B (Luncșoara – Dumești), DJ 706 (Vorța – Visca). În 2024, alocăm fonduri pentru mo­dernizarea transporturilor, practic a rețelei de drumuri județene, pentru care avem deja atrase finanțări prin PNI „Anghel Saligny”, iar Consiliul Județean trebuie să vină cu partea sa de contribuție.
2024 este un an important și în ceea ce privește și proiectele de restaurare și punere în valoare a patrimoniului istoric. În acest an, se încheie proiectul de anvergură „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, derulat la Sarmizegetusa Regia și finanțat prin programul RO-Cultura, din granturi SEE.
De asemenea, la capitolul drumuri jude­țene sunt prevăzute peste 47 de milioane de lei pentru reparații și servicii de întreținere curentă a vastei rețele de drumuri județene pe care o avem în administrare.
Se anunță un an bogat, cu multe proiecte de finalizat, dar și de demarat, ceea ce ne dă încredere că județul Hunedoara este așezat pe traiectoria normală de dezvoltare și de creștere economică”, a adăugat șeful județului. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura