www.mesagerulhunedorean.ro

Prăpăstii politice de sezon

volodiaVolodia Macovei

Se pare că liberalii trăiesc zilele acestea perioada cea mai dificilă din mariajul contra naturii cu social-democraţii. Situaţia PNL nu este deloc roză, în condiţiile în care proaspătul USD, adică PSD-UNPR-PC, întinde coarda la limita de rupere, nemaifiind emoţionat de o eventuală desfacere a USL.    

Problema USD, a lui Victor Ponta & Co, este cea de imagine. Dacă ar rupe unilateral USL, aşa cum ar fi firesc, după atâtea murdării de ambele părţi şi după târârea guvernului într-o criză acută, PSD ar putea pierde o doză bunicică de credibilitate, pentru că s-ar dovedi un partener demagog. Astfel încât trebuie ca găleata cu noroi de alianţă să pice pe capul PNL.
Pentru a-şi atinge ţinta, USD presează nervii liberalilor la maximum, prin declaraţii arogante, prin forţarea unui armistiţiu pe tema schimbărilor din guvern doar în condiţiile social-democrate, prin şuntarea oricărei tentative de trecere a dialogului în amiabil.
Evident, nici liberalii nu sunt cu totul, în condiţiile în care, fără să aibă aceleaşi atuuri ca social-democraţii, pun problema de pe o poziţie de forţă ce nu li se potriveşte. Nu spun că nu au dreptatea lor, mai ales în condiţiile în care un pitic precum PC a reuşit să bage zâzania mortală în USL. Nu spun că nu ar trebui să stea fermi pe poziţie şi să nu cedeze unui şantaj pe principii de abac. Spun doar că nu au verticalitatea să ducă lucrurile până la capăt. E clar, am mai spus-o, că intrarea în alegerile europarlamentare în afara USL înseamnă pentru liberali necesitatea unor jonglerii de imagine extrem de inteligente, care să spele perioada de coabitare şi să ofere electoratului o faţă din nou liberală. Or, întârzierea coabitării în tempo de viol politic nu face altceva decât să scadă şansele la recosmetizarea necesară pentru a ieşi onorabil din competiţia electorală.
În plus, acum, secţiile de propagandă ale adversarilor au lansat puternic ideea că PNL are probleme cu fisuri interne adânci. Personal, cred că există dintotdeauna fisuri în PNL, mai ales după urcatul în şa a lui Antonescu, dar acestea nu sunt de natură să fracţioneze partidul. Cam atât pentru astăzi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.