Prăpăd pe Valea Jiului. Viiturile au spălat regiunea de la este la vest

Maximilian Gânjuinundatii

Zeci de sinistraţi evacuaţi cu bărcile din locuinţe, sute de gospodării afectate de apă şi nămol şi pagubed de zeci de mii de lei în infrastructură este un prim bilanţ în urma ploilor torenţiale care au lovit Valea Jiului două zile consecutive. Potopul a lovit sâmbătă noapte cu o ploaie urmată de grindină cât oul de gâină. Mii de autoturisme au fost distruse în urma căderii de gheaţă, acoperişurile unor şcoli dar şi al unor instiuţii publice ori gospodării individuale. „În Petroşani, Petrila, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani, precum şi 125 de acoperişuri de locuinţe sau instituţii de învăţământ precum şi acoperişul unui bloc. Grindina a distrus parţial acoperişul unui bloc situat pe strada Venus din Petroşani, în timp ce, acoperişul şcolii Generale Carmen Sylva, tot din Petroşani, a fost distrus în totalitate. Parţial au fost deteriorate acoperişurile Colegiului Mihai Eminescu şi al Colegiului Economic Hermes, ambele din Petroşani. Alte 122 de acoperişuri de locuinţe din Petroşani au fost afectate de grindină”, arată o primă evaluare a autorităţilor judeţene.
Aeroportul sub ape
Dezastrul a continuat duminică noapte cu o ploaie torenţială care a umflat toate pâraiele din cele şase localităţi ale Văii. Totodată, ruperea de nori a făcut ca Jiu de Est dar şi cel de Vest să iasă din matcă şi să inunde cartierele din Petrila, Lupeni şi Uricani. Cel mai grav a fost în Lupeni, primarul localităţii, Cristian Resmeriţă insituind cod roşu de inundaţii. DN 66A la ieşire din Lupeni spre Uricani a fost blocat de aluviuni iar pe străzi apa depăşea şi un metru pe străzile municipiului. Viiturile au afectat alte sute de apartamente, case şi gospodării din Petroşani, Petrila şi Aninoasa. Astfe, într-o singură oră şi jumătate au fost preluate la numărul unic de urgenţă 112, aproximativ 200 de apeluri ale locuitorilor din Valea Jiului, oamenii crând disperaţi ajutor. „În cel mai scurt timp, au fost mobilizaţi aproape 200 de pompieri ai Detaşamentelor Petroşani, Deva, Hunedoara şi Orăştie precum şi ai Secţiei Ilia, în zona calamitată. Ajunşi la faţa locului, pompierii au găsit o situaţie critică, un întreg cartier din Petroşani, aflat într-o zonă mai joasă, fiind sub ape, nivelul acesteia ajungând la etajul I al imobilelor. Imediat, pompierii au început evacuarea locuitorilor cu ajutorul bărcilor. În primele 4 ore, de la producerea fenomenelor meteo periculoase, au fost evacuate 60 de persoane, dintre care 6 sunt copii, o femeie este însărcinată, iar 2 persoane au fost transportate la spital cu hipotermie.
Primele date arată că ploaia torenţială, care nu a putut fi preluată de sistemele de canalizare, a afectat 30 de blocuri şi 300 de gospodării, majoritatea din Petroşani şi Lupeni. De asemenea, subsolul Spitalului Petroşani şi casa liftului au fost inundate. Persoanele evacuate au fost preluate de poliţişti şi pompieri la Primăria Petroşani, de unde au fost distribuite spre locurile de cazare, puse la dispoziţie de autorităţile locale.
14 oameni evacuaţi au optat să se cazeze, în această noapte, în căminul Universităţii Petroşani, în timp ce restul, au ales să doarmă la rude sau prieteni”, a precizat Anemona Doda, purtător de cuvânt ISU Hunedoara. În sprijinul pompierilor hunedoreni au venit militari de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele Timiş, Caraş, Gorj, Sibiu şi Alba. „În operaţiuni au fost implicaţi, de asemenea, 30 de poliţişti, 10 jandarmi şi membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă. Acţiunile în teren, desfăşurate cu 2 bărci, 24 motopompe, dintre care 4 de mare putere, şi 14 autospeciale, au fost coordonate de subprefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely şi inspectorul şef al I.S.U. Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara. În această dimineaţă, autorităţile din Valea jiului, pompierii, jandarmii şi angajaţii operatorului de apă s-au mobilizat din nou pentru a scoate apa din locuinţele afectate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare