Prăpăd pe drumul spre capitala dacilor

index11Natalia Bumbac

Drumul care face legătura între localitatea Costeşti şi cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, modernizat recent printr-un proiect al Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, a fost distrus de viituri. În după masa zilei de duminică şi ieri, furtunile puternice care s-au abătut în zonă au măturat totul în calea lor, iar apele au erodat fundaţia drumului, distrugându-l în mai multe locuri.
„Drumul a fost rupt în mai multe locuri. A fost afectată structura asfaltului şi câteva gabioane au fost dislocate. Turiştii care erau în zonă au fost evacuaţi, iar drumul a fost închis, pentru că nu mai prezenta siguranţă pentru traficul rutier. A fost o furtună foarte puternică”, ne-a declarat Vladimir Brilinsky, şeful Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara. Acesta a adăugat că a anunţat autorităţile judeţene despre problemele apărute la drumul dintre Costeşti şi cetatea dacică.
Va fi întocmit un raport de calamitate
Ieri, Mircea Bobora, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, împreună cu o comisie, s-a deplasat la faţa locului pentru a vedea starea drumului, dispunând refacerea arterei rutiere de urgenţă. „Drumul este afectat în şapte puncte, în trei locuri fiind afectat mai grav, respectiv la kilometrii 14,2, 15,7 şi 16,8 dinspre Costeşti spre Sarmizegetusa Regia. Cel mai tare a fost afectat la kilometrul 16,8, fiind aproape de porţiunea pavată a drumului. Asfaltul a fost rupt pe un singur sens, cel de urcare spre cetatea dacică. (…) Deoarece artera rutieră este foarte circulată, numărul turiştilor care vizitează fortăreaţa dacică fiind în medie de câteva sute pe zi, am dispus să fie reparată de urgenţă. În cinci zile, SC Trameco SA Oradea, firma care are drumul în întreţinere, va executa lucrările având termen de finalizare 13 august. Mâine (n. r. marţi, 9 august) vor începe lucrările, iar drumul va fi închis pe ultimii patru kilometri dinspre cetatea dacică. Lucrările se fac în baza unui raport de calamitate, întocmit de Primăria comunei Orăştioara de Sus”, a afirmat Mircea Bobora.
Întrebat dacă unul dintre motivele care au dus la ruperea drumului ar putea fi calitatea slabă a lucrărilor, vicepreşedintele CJ Hunedoara a spus că pentru a se stabili acest lucru este nevoie de o analiză bazată pe probe din materialele folosite la lucrări, în special pe punctele afectate. Abia după aceea se va putea spune dacă au fost sau nu respectate cerinţele din proiectul de modernizare a drumului.
Inaugurat în luna mai
Modernizarea celor 18 kilometri din drumul judeţean 705 A, dintre Costeşti şi Sarmizegetusa Regia, s-a făcut printr-un proiect finanţat din fonduri europene. Lucrările au început în august 2015 şi s-au încheiat în mai 2016, drumul fiind închis circulaţiei rutiere în perioada respectivă. Acesta a fost inaugurat în plină campanie electorală pentru alegerile locale din 5 iunie. Atunci, PSD a reclamat că deşi drumul a fost modernizat, înainte de finalizarea lucrărilor au apărut gropi în asfalt, în total 160, care au fost cârpite, prezentând imagini cu acele cârpeli. După instalarea noului executiv la CJ Hunedoara, rezultat după alegerile din 5 iunie, vicepreşedintele Mircea Bobora, declara că reparaţiile la DJ 705 A, pe cei 18 kilometri modernizaţi recent, vor fi făcute pe cheltuiala constructorului, dacă vor fi necesare. Lucrările au fost executate de către SC Trans Construct Import Export SRL, în urma licitaţiei organizate de CJ Hunedoara, firma fiind implicată în dosarul de corupţie în care este cercetat fostul şef al administraţiei judeţului Mircea Moloţ. Trebuie spus că lucrările executate prin proiectul finanţat din fonduri europene nu au fost singurele executate la cei 18 kilometri din DJ 705 A. În mandatele lui Mircea Moloţ de preşedinte al CJ Hunedoara, timp de mai mulţi ani, au fost făcute lucrări la drumul respectiv, fiind cheltuite sume consistente de bani din bugetul judeţului.

One thought on “Prăpăd pe drumul spre capitala dacilor

  • 9 august 2016 la 18:31
    Permalink

    Iată binefacerile regimului european ! Vladimir Brilinsky a anunțat conducerea, UE, ONU despre ce s-a întâmplat. Furtuna – sic ! – a distrus drumul. Viitura nu a avut nici un rol, căci lucrarea a fost una bine executată, nu una de mântuială. Curat murdar.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare