Actualitate

Povestea Cupei Mondiale din 1930, prima ediție de Cupă Mondială organizată de FIFA

Prima ediţie a Cupei Mondiale la fotbal s-a desfăşurat între zilele de 13 şi 30 iulie 1930, în Uruguay. A fost primul turneu de amploare or­ganizat de Federaţia Interna­ţio­nală de Fotbal Asociaţie (FIFA) pen­tru echipele naţionale mas­cu­line de fotbal. FIFA a ales Uruguay drept gazdă în cadrul Congresului federaţiei din 1929, deoarece această ţară sărbătorea 100 de la prima ei Constituţie, iar echipa na­ţională de fotbal câştigase titlurile la Jocurile Olimpice din 1924 şi 1928.

 

Trei stadioane

Toate meciurile s-au jucat în ca­pitala Montevideo, majoritatea pe Estadio Centenario, construit spe­cial pentru turneul final. Trei sta­dioane au fost folosite la prima Cupă Mondială: Estadio Centenario (90.000 locuri), Estadio Parque Central (20.000 locuri) şi Estadio Pocitos (1.000 locuri). Pentru prima şi ultima dată în istoria Cupei Mon­diale, ţările afiliate la FIFA au fost invitate să participe fără să fie ne­voie de o rundă preliminară de ca­li­fi­care. Primele două meciuri ale Cupei Mondiale au avut loc în ace­laşi timp şi au fost câştigate de Franţa şi SUA, care le-au învins pe Mexic cu 4-1, respectiv pe Belgia cu 3-0. Francezul Lucien Laurent a înscris primul gol din istoria Cupei Mondiale de fotbal. Semifinalele au avut loc pe 26 şi 27 iulie 1930. Argentina a învins Statele Unite cu 6-1, iar Uruguay s-a impus în faţa Iugoslaviei cu acelaşi scor.
În finală, la 30 iulie 1930, gazdele, în calitate de favorite ale turneului, au învins-o pe Argentina cu 4-2 în faţa a 93.000 oameni pe Estadio Centenario, devenind prima na­ţiu­ne ce a câştigat Cupa Mondială. Partida a fost arbitrată de belgianul Jan Langenus.

Nike, zeița victoriei

Selecţionata Uruguayului, denu­mită şi echipa „Celeste” datorită cu­lorilor echipamentului, a cucerit marele trofeu, pus în joc încă de la prima ediţie: o statuetă de aur re­pre­zentând-o pe Nike, zeiţa vic­to­riei în mitologia greacă. A fost bo­tezată Cupa Jules Rimet. Statueta avea o înălţime de 38 cm, o greu­tate de 3,8 kg şi conţinea 1.800 de grame de aur pur. Încă de la prima ediţie a CM, selecţionata învingă­toare s-a calificat automat pentru ediţia următoare, conform regula­men­­tului FIFA. Cupa Mondială de fotbal a fost singura competiţie organizată sub egida FIFA care a fost supusă acestei reguli.
Argen­ti­ni­anul Guillermo Stabile a fost cel mai bun marcator al turneului, cu opt goluri, precizează www.fifa.com. La ediţia din Uruguay 1930, s-au marcat 70 de goluri în 18 partide. În total, la meciurile din Uruguay au asistat 590.549 spectatori. Echipa României a fost prima care s-a înscris oficial în competiţie. Prima partidă a României s-a disputat împotriva echipei din Peru, la 14 iulie 1930, în a doua zi a turneului. Meciul a avut loc pe stadionul Pocitos, în prezenţa a doar 300 de spectatori, fiind arbitrat de la centru de Alberto Warnken din Chile. Tricolorii au reuşit să învingă cu scorul de 3-1. Atacantul Adalbert Deşu a marcat chiar în primul minut al confruntării. A urmat egalarea peruanilor, produsă în minutul 75 de Luis Souza. Pe final, în minutele 79 şi 89, România a înscris de două prin Constantin Stanciu, respectiv Nicolae Kovacs.

Cu cine a jucat selecționata României

La 21 iulie 1930, România a întâlnit selecţionata ţării gazdă, pe stadionul Centenario, unde au asistat 80.000 de oameni. Partida a fost arbitrată de brazilianul Rego Almeida. Românii au fost înfrânţi de uruguayeni cu 4-0, prin golurile marcate în primele 35 de minute de Pablo Dorado, Hector Scarone, Pelegrin Anselmo şi Pedro Cea. România a părăsit competiţia, clasându-se pe locul doi al grupei, acumulând două puncte şi un golaveraj de 3-5. După întoarcerea de la Montevideo, fotbaliştii români au fost aşteptaţi în Gara de Nord din Bucureşti de o mare masă de suporteri.
Lotul României, conform site-ului oficial al FIFA, a fost format din: portarii Ion Lăpuşneanu şi Samuel Zauber; fundaşii Adalbert Steiner, Rudolf Bürger şi Iosif Czako; mijlocaşii Alfred Eisenbeisser, Emerich Vogl, Ladislau Raffinski şi Corneliu Robe; atacanţii Adalbert Deşu, Nicolae Kovacs, Constantin Stanciu, Ştefan Barbu, Ilie Subăşeanu şi Rudolf Wetzer. Ultimul dintre aceştia, Rudy Wetzer, căpitanul echipei, era singurul fotbalist profesionist.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura