Povestea brăţărilor, dacice furate şi recuperate, expusă într-un documentar de americani

Natalia Bumbac

Povestea brăţărilor dacice furate de braconieri din Munţii Orăştiei şi vândute în străinătate pe piaţa neagră a antichităţilor, o parte dintre ele fiind recuperată de autorităţi, a fost transpusă într-un documentar de o casă de producţie din SUA.
Premiera filmului relizat de cei de la Kogainon Films, din Boston, Massachusetts, a avut loc zilele trecute la Muzeul Naţional de Istorie (MNI) Bucureşti. Documentarul se întitulează „The Hunt for Transylvanian Gold (trad. Goana după aurul transilvan)” şi a fost realizat de o echipă din care au făcut parte specialişti români şi americani.
„Documentarul pune accentul pe investigaţia care a durat mai bine de 10 ani şi s-a desfăşurat pe două continente: Europa şi America de Nord. Investigaţia a fost coordonată de actualul procuror general al României, Augustin Lazăr, pe atunci procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, şi a scos la iveală faptul că în zona Sarmizegetusei Regia au fost descoperite de către căutătorii de comori 24 de brăţări de aur dacice. Filmul are o durată de 50 de minute şi oferă informaţii inedite despre reţelele care se ocupă cu traficul de artefacte pe piaţa neagră internaţională, despre vânătorii de comori, experţii în antichităţi, suspecţii arestaţi şi cele 13 brăţări recuperate”, se arată într-un comunicat al MNI Bucureşti.
Unul dintre cei care au contribuit la realizarea filmului este Dan Dimăncescu, consul onorific al României la Boston. De numele său este legat un alt documentar „Decoding Dacia”, o peliculă care vorbeşte despre obiceiurile dacilor. Regizorul celui de-al doilea film este fiul său, Dimăncescu Nicholas, care a alunecat de pe o stâncă din zona Peşterii Cioclovina, în timp ce încerca să prindă nişte cadre, pierzându-şi viaţa. Nefericitul eveniment s-a petrecut cu cinci ani în urmă. Din relatările administratorului cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky, documentarul „Decoding Dacia” a fost dus la bun sfârşit de Dan Dimăncescu, tatăl lui Nicholas. Filmul a fost prezentat la Ambasada SUA din Bucureşti, în prezenţa ES Ambasadorul Mark Gitenstein, care a fost puternic impresionat, şi ca urmare a venit personal în vizită la Sarmizegetusa Regia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.