Potrivit legii, primăriile trebuie să asigure un spaţiu pentru depozitarea deşeurilor din construcţii . Legea e clară, dar comisarii de mediu se fac că plouă

3 decembrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Sorina Popa

Se ştie şi o simţim în fiecare zi, instituţiile statului care se ocupă cu diferite verificări pun presiune mare pe societăţile comerciale. Ba, chiar unii şefi de instituţii mai şi declară că îşi fac salariile din amenzile aplicate celor din mediul privat. Adică, tot cei care muncesc de le sar capacele trebuie să plătească amenzile date uneori cu încălcarea legii. Da, pentru că inspectorii se bazează pe faptul că nu toată lumea cunoaşte legile din ţara asta şi nu prea ştie care îi sunt drepturile.

Trebuie specificat locul de depozitare
Dar, să revenim la problema noastră. Recent, un comisar de la Garda de Mediu Hunedoara a ameninţat o societate comercială cu amenda, după ce muncitorii de la această firmă au depozitat deşeuri rezultate din construcţii pe un teren privat din municipiul Deva. Comisarul respectiv le-a şi indicat reprezentanţilor societăţii cu pricina unde să le ducă, la ce firmă, unde trebuie să plătească pentru acest serviciu. Până aici, totul e bine şi frumos, deşi comisarii ar fi trebuit să ştie ce spune legea, şi ce trebuie să facă toţi operatorii economici care au lucrări din care rezultă deşeurile grele.
Am mers pe fir şi am aflat, după o documentare foarte simplă şi uşoară, că Legea nr. 211/ 2011, la articolul 59 arată că ”Unităţile Administrativ Teritoriale asigură şi răspund pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor, inclusiv a deşeurilor menajere periculoase, potrivit prevederilor legale în vigoare; asigură spaţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor, dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deşeu, precum şi funcţionalitatea acestora”. OUG 74 din anul 2018 modifică legea şi arată că în autorizaţiile de construcţie eliberate de UAT trebuie specificat şi locul unde să se arunce deşeurile grele. Deci, totul e clar ca bună ziua. Nu şi pentru comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara.

Nu au amendat primăria
Potrivit Georgetei Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Deva, în cazul acesta, Primăria Deva ar fi trebuit să asigure spaţiul special amenajat, unde să se depoziteze deşeurile din construcţii, în baza unei hotărâri a Consiliului Local. ”În acest caz, nu agenţii economici care depozitează unde pot trebuie amendaţi, legea spune că UAT-ul este obligat să asigure un spaţiu în acest sens. Deci, comisarii ar fi trebuit să amendeze primăria, nu societatea comercială respectivă, căreia nu i s-a indicat locul unde să arunce deşeurile. Obligaţia este a primăriei, nu a firmei”, a declarat Georgeta Barabaş.

Recunoaşte că nu s-a respectat legea
În urma unei solicitări transmise către Angela Croitoru, comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, referitoare la cazul de faţă, aceasta a răspuns: ”Până la această dată, în judeţul Hunedoara nu există nici un depozit autorizat pentru eliminarea deşeurilor din construcţii şi demolări”. Ca atare, comisarul şef recunoaşte că Primăria Deva nu a amenajat un asemenea deponeu. Întrebarea care se impune este ce au muncit atunci comisarii care ameninţă zi de zi firmele private, dacă ştiu că UAT-urile nu respectă legea şi nu au aplicat amenzi? Adică pentru unii sunt ciumă, iar pentru alţii mumă. Nu e corect şi nici profesional! Aşa că, domnilor comisari, înainte de a împovăra cu amenzi firmele private, mai bine îndreptaţi-vă atenţia către primării şi celelalte instituţii care trebuie să creeze condiţiile necesare respectării legii de către constructori.

În procedură de autorizare
Am întrebat şi la Primăria Deva ce se întâmplă cu locul destinat deşeurilor din demolări. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, la începutul anului viitor spaţiul va fi amenajat, lucrurile fiind în procedură de autorizare. Se cunoaşte problema, iar primarul Florin Oancea a dat asigurări că lucrurile vor intra pe un făgaş normal şi cu spaţiul respectiv, astfel ca să fie în regulă şi pentru societăţile comerciale de profil, dar şi pentru administraţia municipiului.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 4.12.2019

Valeriu Oprinescu, bărbat din Petroşani Pentru că fiind condamnat la închisoare pentru tâlhărie, după ce a acostat un pensionar căruia...

Bulina albă, 4.12.2019

Alexandru Molnar, karateka la clubul Pantera Neagră Petroşani Pentru că la competiţia internaţională de karate “Quadrathlon Cup 2019”, desfăşurată la...

Gura lumii, 4.12.2019

Vorbesc cârcotaşii prin târg că o duduie, angajată la o instituţie de stat, cu salariu baban, habar nu are pe...

Închide