ActualitateFlash

Potrivit datelor existente la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara. Cazurile de violenţă în familie, în creştere alarmantă

Natalia Bumbac

Cazurile de violenţă în familie anunţate autorităţilor cresc îngrijorător de la un an la altul. Cel puţin aşa arată datele înregistrate la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara. Anual, sute de hunedoreni depun plângeri după ce au fost agresaţi de membrii propriilor lor familii. În unele cazuri, victimele ajung să solicite ordin de protecţie, pentru a scăpa cu viaţă din tot acest context.

De la ameninţare la omor
Potrivit comisarului Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, de la începutul acestui an, până în luna august, au fost sesizate 625 de cazuri de violenţă în familie. În aceeaşi perioadă a anului trecut (ianuarie – august 2017) la IPJ Hunedoara au fost sesizate 606 cazuri de violenţă în familie. Faptele anunţate la poliţie pleacă de la simple ameninţări şi ajung la omorul comis asupra unui membru al familiei.
Şi numărul cererilor pentru obţinerea unui ordin de protecţie de la instanţă este în creştere. Emiterea acestora este de competenţa judecătoriilor şi se eliberează în maximum 78 de ore de când au fost solicitate. Spre exemplu, Judecătoria Deva a emis pe parcursul anului 2017 circa 30 de ordine de protecţie. Pe când, aceeaşi instanţă, în doar opt luni ale anului 2018, a dat 35 de ordine de protecţie.

”Violenţa asupra copiilor, des întâlnită”
Pentru a preveni situaţiile de violenţă în familie, IPJ Hunedoara desfăşoară campanii de informare. Cea mai recentă campanie are ca temă combaterea violenţei asupra copiilor, cea mai des întâlnită formă de violenţă în familie, cazurile de acest gen nefiind întotdeauna anunţate la poliţie. ”Violenţa asupra copiilor este mai des întâlnită decât se crede – multe acte de violenţă au loc în spatele uşilor închise, având consecinţe semnificative asupra dezvoltării lor fizice şi psihice. Recomandări: evită să îţi laşi copilul să fie martor la situaţii de violenţă în familie. Explică-i copilului că nu este vinovat pentru modul violent în care cineva din familie alege să se comporte în anumite situaţii. Oferă-i înţelegere, comunicare, protecţie şi iubire necondiţionată. Un copil care trăieşte într-o familie unde există violenţă are neapărat nevoie de susţinere psihologică şi consiliere, oferite de un specialist. Dacă violenţa persistă şi va pune în pericol vieţile, cere ajutorul poliţiei – există legi ale violenţei în familie care protejează victimele”, se arată în comunicatul IPJ Hunedoara. O ultimă recomandare a oamenilor legii este ca părinţii să vorbească deschis cu copiii lor pe acest subiect, pentru a afla cum se simt atunci când în familia lor cineva este violent.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura