EvenimentFlash

Poştaşii au ieşit în stradă

Sorina Popa

Câteva zeci de poştaşi au protestat, ieri, în faţa sediului Prefecturii Hunedoara, între orele 11 şi 13, nemulţumiţi de disponibilizările colective şi de scăderea veniturilor lor. Poştaşii hunedoreni s-au alăturat, astfel, protestelor organizate la nivel naţional de salariaţii Poştei Române.

Condiţii precare de muncă
Oamenii sunt nemulţumiţi că unii dintre ei vor fi concediaţi şi că lucrează în unele cazuri în condiţii precare. Ioan Pavel, preşedintele filialei Hunedoara a Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), susţine că la Petroşani mai există un singur spaţiu al Poştei Române, restul fiind închiriate. În alte locuri, cum este la Ghelari sau în comuna Teliuc, spaţiile sunt insalubre sau nu există grup sanitar. În judeţul Hunedoara sunt circa 700 de poştaşi, mai mult de 30 dintre ei riscând să-şi piardă locul de muncă din cauza disponibilizărilor colective de personal.

„Nu plătesc orele suplimentare”
Decizia Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România de a organiza acţiuni de protest în toate marile oraşe din ţară prin pichetarea prefecturilor, iar în Bucureşti la sediul Companiei, a fost luată în urma refuzului actualei conduceri a Poştei de a respecta şi aplica prevederile Contractului Colectiv de Muncă 2008-2018, susţine Matei Brătianu, liderul sindical. „Actuala conducere refuză să plătească orele suplimentare, precum şi sporul pentru cumul de funcţii, dar şi să treacă la o clasă superioară de salarizare un număr de 5.000 de angajaţi, care au trecut testările profesionale individuale”, a spus liderul sindical. De asemenea, preşedintele SLPR nu este de acord cu politica actuală de scoatere din criză a companiei prin concedieri colective şi prin ‘buzunărirea angajaţilor’.

Vor să reducă salariile
„Măsurile propuse de conducere vizează eliminarea sporului de fidelitate care este cuprins între 0 şi 18 la sută, reducerea cu 50 la sută a primei de vacanţă, eliminarea sporului pentru cumul de funcţii şi restructurarea reţelei poştale din mediul rural. Un al doilea set de iniţiative ale actualei conduceri vizează reducerea cu 50 la sută a normei de lucru pentru tot personalul din mediul rural şi pentru alţii 2.000 de angajaţi din mediul urban şi impunerea de două zile neplătite pe lună pentru tot personalul angajat, ceea ce înseamnă o reducere cu 25 la sută a salariului. În Poşta Română, peste 80 la sută din salariaţi au un venit net între 800 şi 1.100 lei, cu tot cu tichete de masă şi sporuri”, a adăugat preşedintele SLPR.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura