Porţi deschise şi moment inaugural la spitalul din Orăştie
Cu fonduri solicitate de la Ministerul Sănătăţii şi o cotă parte de la bugetul local, Spitalul Municipal Orăştie a beneficiat de o serie de investiţii atât pe partea de infrastructură, cât şi de dotări medicale. Ieri, cei care au dorit să ia pulsul lucrărilor de modernizare realizate aici au putut să o facă din postura de simpli vizitatori, până acum, cea de pacienţi nepermiţându-le să cunoască îndeaproape acest lucru. Astfel, li s-a permis un tur al spitalului, fiindu-le oferite răspunsurile solicitate.
Primul din judeţ şi printre puţinele din ţară
Pentru început, noile investiţii spitaliceşti au primit girul religios, având loc o sfinţire oficiată de un sobor de preoţi, urmată de o tăiere de panglică. Totodată, pe lângă reprezentanţii conducerii locale, la eveniment a luat parte şi prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, care a ţinut să felicite întreaga echipă care a contribuit la materializarea programului de modernizare şi dotare. „Blocul operator aferent Chirurgiei Generale, la fel ca şi întreg etajul trei ce deserveşte ramurile Oncologie, Psihiatrie şi Obstetrică Ginecologie – Nou Născuţi, dar şi casa scării, au avut parte de lucrări de anvergură. S-au refăcut instalaţiile, s-au efectuat recompartimentări, zugrăveli, înlocuire de tâmplărie, precum şi multe altele. Din punct de vedere al instalaţiilor de ventilare a blocului operator, am dorit eliminarea riscurilor de infecţii, fiind vorba de o zonă extrem de sensibilă, aşa că acesta a fost dotat cu un sistem de ventilare ce extrage aerul viciat şi introduce aer steril. La ora actuală sunt foarte puţine spitale din ţară ce deţin un astfel de echipament, noi fiind primii din judeţ care l-am implementat. Ce-i drept, este foarte costisitor, dar conferă siguranţa actului medical. În acest mod, am crescut la maximum gradul de siguranţă al pacientului. Apoi, s-au refăcut toate circuitele, iar cele trei săli de operaţii (pentru septici, aseptici şi intervenţii chirurgicale laparoscopice) s-au realizat la cele mai înalte standarde. De altfel, din 2013 încoace, am dotat blocul operator cu diverse echipamente achiziţionate şi pe urma unor donaţii de la agenţi economici, dar şi cu sprijin primit de la bugetul local. Tuturor celor implicaţi doresc să le mulţumesc pentru înţelegere şi aplecarea către bunul mers al lucrurilor în comunitate”, a arătat Graţiela Achim, managerul Spitalului Municipal Orăştie.
Referitor la cheltuielile implicate, investiţia ce a vizat întreg etajul trei şi casa scării a atins suma de 780.000 de lei, iar cea de la blocul operator a însumat circa 2.200.000 de lei. În ambele cazuri, 70 la sută a fost suportat de Ministerul Sănătăţii şi 30 de procente de către administraţia locală. De asemenea, de la Ministerul Sănătăţii (89 la sută) şi de la visteria municipală (11 procente), s-au mai investit 590.000 lei în dotări ale blocului operator, ale punctului de Transfuzie Sânge, Cardiologie, Medicină Internă, Oncologie, Oftalmologie şi Terapie Intensivă.
Salvator de vieţi pentru întreaga zonă
„Spitalul nostru este un reper, deoarece noi sau rudele noastre am ajuns sau vom ajunge la un moment dat, aici. Cred că ceea ce s-a realizat în ultimii trei ani este un succes ce se datorează medicilor şi personalului din spital, conducerii acestuia, şi nu doar primăriei. După cum se cunoaşte, cu trei ani în urmă, eram în punctul de a pune lacătul pe unitate, datoriile acumulate fiind de aproximativ 2.000.000 de lei, utilităţile erau tăiate, existau somaţii de închidere şi numeroase restanţe către furnizori. Acest semnal de alarmă ne-a determinat să alocăm sume importante de la municipalitate, iar în urma analizei de la finalul lui 2015 am constatat că s-au atras circa 10.000.000 de lei în aceşti ultimi trei ani, bani veniţi de la Ministerul Sănătăţii, de la Ministerul Finanţelor prin compensări pentru o parte din arierate şi o sumă consistentă de la bugetul local. Din păcate, sunt mulţi care lansează zvonuri referitoare la spital. Am auzit că nu suntem capabili să aducem noi medici, că este plin de purici şi multe alte lucruri jignitoare. Cred în continuare în reuşită şi am dovedit că se poate. Vrem să-l transformăm într-un etalon pentru spitalele din judeţ şi din ţară. Vrem să mai aducem aparatură modernă, să îmbunătăţim condiţiile hoteliere şi vizăm reabilitarea energetică a edificiului, plus multe altele. Trebuie readuse confortul şi normalitatea, lucruri de care tot amintesc de când am venit pe funcţie“, a spus, în alocuţiunea sa, Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăştie.
Sa spuna dl primar BALAN cati medici are incadrati pe A.T.I.(cu forme legale), la fel pe Cardiologie, Pediatrie, Radiologie…. si daca investitiile despre care vorbeste se justifica, avand in vedere faptul ca managerul Spitalului declara fara nicio retinere ca a inchis sectia de pediatrie pt. doua saptamani deoarece cei doi medici au plecat in concediu in acelasi timp(culmea, exact dupa ce a fost MS in control!)!
In mod normal, intr-o tara normala, o astfel de masura ar fi fost taxata imediat cu demiterea managerului.
Dar cum normalitatea nu exista in partea asta de lume, minciuna e la loc de cinste!
Domnul Vasilescu, mai sustineti ca nu sunteti PSD iast?
Domnul Ciolos se pare ca daca tot nu aude, nici nu prea vede bine.
Din pacate pentru ei, PSD istii vor pierde pe cartea Vasilescu.
Oare de ce nu are coloana vertebrala si nici suficienta minte sa renunte la functoa actuala pentru a nu parea un iepuras ?
SI MEDICI NOI, CARE SA FIE INTERESATI DE ULTIMELE APARITII IN DOMENIUL MEDICAL……CAND O SA SE ADUCA SAU CAND O SA LI SE OFERE OCAZIA SA OCUPE UN POST IN ACEST SPITAL?