Pompierii alpinişti hunedoreni, în elita salvatorilor din întreaga lume!

4 iunie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Natalia Bumbac

Pompierii alpinişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Iancu de Hunedoara“ al judeţului Hunedoara au participat, în premieră, la cea mai faimoasă competiţie a echipelor de salvare de la înălţime din lume.
Echipa hunedoreană a fost compusă din plutonierii majori Iulian Spătaru, Andrei Chirilă, Varga Zsolt, Florin Gavrilă, Daniel Sonoc, plutonier adjutant Marian Albu şi paramedicul Cristian Albu. De la noi din ţară, la concurs, a mai participat o echipă de pompieri alpinişti din judeţul Braşov.

Probe extrem de dificile
În total, la competiţie s-au înscris 200 de persoane organizate în 40 de echipe din întreaga lume, iar probele au fost extrem de dificile şi au presupus salvarea victimelor de la înălţime sau din medii ostile.
„Competiţia, intitulată Grimpday 2018, ajunsă la cea de-a XIII-a ediţie, a fost organizată în Namur, Belgia şi a reunit servicii profesioniste de salvare din întreaga lume (pompieri, protecţie civilă, armată, poliţie), fiind dedicată în primul rând salvării din mediul urban. Timp de două zile, cei 200 de specialişti în căţărare au avut de rezolvat o serie de scenarii complexe. Probele de concurs au presupus salvarea unor victime suspendate sub viaductul Beez, la 42 de metri înălţime de Râul Meuse, sau izolate pe acoperişul fostei gări din Namur, precum şi parcurgerea unui traseu pe coardă, până la 40 de metri înălţime, sub un viaduct care trepida din cauza traficului intens. Una dintre cele mai grele probe a constat în salvarea unui om aflat la etajul unu al unei clădiri. Alpinistul trebuia să coboare de la etajul trei şi să realizeze o parcurgere pe plafonul de sub etajul doi cu victima asigurată şi aşezată pe o targă”, a relatat maiorul Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.

Încântat de subalternii săi
Inspectorul şef al ISU Hunedoara, locotenent colonelul Viorel Demean, a transmis că este încântat de evoluţia echipei de alpinişti la competiţia Grimpday şi că este foarte important şi eficient ca şi la locul de muncă oamenii să îşi poată urma pasiunile. Dăruirea, pasiunea şi pregătirea continuă a fiecărui pompier sunt cheia succesului în intervenţiile sau salvările dificile.
Pompierii alpinişti hunedoreni, aşa cum am menţionat, au participat pentru prima dată la cel mai dificil concurs din lume de salvare a victimelor de la înălţime sau din alte medii ostile. Rezultatele lor au fost, totuşi, impresionante. S-au clasat pe locul 25, surclasându-i pe unii concurenţi cu mai multă experienţă în astfel de competiţii.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Sancţiuni din cauza indisciplinei, dictate de AJF Hunedoara

Comisia de Disciplină a AJF Hunedoara a penalizat cu sancţiuni o serie de echipe care activează în competiţiile din judeţul...

Fotbal Liga a III-a: ACS Şirineasa va afla verdictul final pe 7 iunie

Formaţia ACS Şirineasa, practic promovată ca urmare a evoluţiei din seria a IV-a din Liga a III-a, mai are de...

Gimnastică aerobică: Bilanţ pozitiv pentru reprezentanţii noştri în Portugalia

Gimnaştii seniori din România participanţi la cea de-a XV-a ediţe a Campionatelor Mondiale de gimnastică aerobică pentru seniori, competiţie care...

Închide