Poluează sau nu, fabrica de făină proteică?

Sorina Popa

Construcţia unei fabrici de făină proteică în comuna Băcia (foto) a atras nemulţumirea unora dintre locuitorii de acolo. E cam târziu, însă, pentru regrete, deoarece investiţia se îndreaptă cu repeziciune spre finalizare. Asta, după ce zeci de săteni din această comună au organizat, în urmă cu mai multe săptămâni, un protest, vizavi de realizarea deponeului ecologic de gunoi al judeţului în zona respectivă. Investiţia aparţine firmei JAV-ZEGREAN S.R.L. Băcia, şi are toate avizele necesare.

„Sunt respectate toate condiţiile prevăzute de lege”

Unul dintre cei care sunt total de acord cu noua fabrică de pe teritoriul comunei este Cosmin Bolfos, consilier local PSD. El susţine că obiectivul are toate avizele necesare şi, mai ales, este printre puţinele investiţii care se mai fac încă în ţara noastră.  „Au fost organizate dezbateri cu cei de la Mediu şi cu cetăţenii, în vederea emiterii acordului necesar. Sunt toate avizele luate. Reprezentanţi ai Consiliului Local Băcia au fost în Slovacia, unde funcţionează o asemenea fabrică, şi au putut vedea că nu sunt probleme în funcţionarea unui obiectiv de acest fel. Nu va mirosi urât în jur, nimeni nu va avea de suferit. Dar sunt câţiva cârcotaşi, care produc dezinformări, este adevărat”, ne-a declarat Cosmin Bolfos.
La rândul său, Andrei Zegrean, administratorul firmei beneficiare a investiţiei respective, a afirmat şi el că „nu poţi mulţumi pe toată lumea. Terenul l-am achiziţionat de la săteni din Băcia. Am respectat nişte distanţe, sunt pe normele europene. Vor fi create aici 30 de locuri de muncă. Cred că este bine că se face această investiţie, în condiţiile în care toate se realizează atât de greu. Estimăm că la anul, în vară, investiţia va porni”, a afirmat Andrei Zegrean, administratorul societăţii JAV ZEGREAN SRL Băcia.

Se tem că va răspândi un miros urât

Voicu Sala, şi el consilier local al comunei Băcia, susţine că a cerut actualului primar documente referitoare la construcţia fabricii de făină proteică, însă nu le-a primit deocamdată. „Sigur că se va produce o poluare, odată cu funcţionarea acestei fabrici. Eu cred că va fi un dezavantaj pentru locuitorii din Băcia”, a afirmat Sala. Într-adevăr, unii dintre sătenii de aici spun că nu ar fi trebuit să se construiască o asemenea fabrică, deoarece le e teamă că nu vor mai putea respira un aer curat, vor fi mulţi microbi şi alte lucruri rele.

„Totul este sub control”

Edilul şef al comunei Băcia, Nicolae Panţa, a declarat însă, că totul este sub control şi că nimeni nu trebuie să intre în panică, pentru că se ridică fabrica de făină proteică. „S-au organizat mai multe rânduri de dezbateri. Oamenii trebuie să stea liniştiţi, nimic rău nu se va întâmpla din această cauză. Mai mult, aici se vor face angajări, iar locuitori din Băcia au şansa să-şi găsească un loc de muncă la fabrică”, a afirmat primarul comunei Băcia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Orăştioara de Sus se pregăteşte de sărbători

Peste 200 de copii din Orăştioara de Sus, preşcolari şi elevi până în clasa a VIII-a, vor avea parte de...

Dueluri încinse şi regulament nou la „Cupa Big”

Tragerea la sorţi a meciurilor ediţiei a IV-a a „Cupei Big” a liceelor la fotbal a scos, ieri, la rampă,...

Primarul din Vulcan face apel la spiritul civic al oamenilor

Edilii din municipiul Vulcan se luptă încă de duminică cu zăpada care a creat probleme mari în localitate. Primarul Gheorghe...

Închide