Actualitate

Poliţistul Florin Marc: „Inspectorii ANI nu ştiu să citească un extras de cont bancar”

Natalia Bumbac

Răsturnare de situaţie în cazul poliţistului Florin Marc, fost şef de post la Orăştioara de Sus, a cărui avere a fost luată la purecat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). În data de 15 septembrie 2016, Agenţia anunţa negru pe alb, într-un comunicat, că a găsit în veniturile poliţistului o sumă de 278.145 de lei nejustificaţi şi că a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor de la Curtea de Apel Alba Iulia pentru a face lumină în acest caz. Câteva luni mai târziu, printr-o ordonanţă, Comisia sesizată a spulberat verdictul de „avere nejustificată” dat de ANI şi a dispus clasarea cauzei. Iar, relatările poliţistului despre experienţa avută cu ANI sunt de-a dreptul şocante.
Plângere depusă de un braconier
Poliţistul, care a venit la noi la redacţie, ne-a relatat că totul a plecat de la o sesizare depusă la Parchet de către un cunoscut căutător de comori antice din judeţ, Adrian Stoicoi, pe care, în calitate de poliţist, l-a anchetat în trecut. Sesizarea a ajuns la ANI, instituţie care i-a cerut poliţistului toate documentele prin care poate atesta provenienţa veniturilor lui şi ale familiei din 2002 până în 2015. Astfel, inspectorii de integritate s-au trezit cu teancuri întregi de extrase de conturi şi documente contabile, pe care, din spusele poliţistului, nu le puteau interpreta. Iar, calculele eronate pe care le-au făcut aceştia au dus la o concluzie la fel de eronată, precum că poliţistul a cheltuit mai mulţi bani decât primise în perioada menţionată legal.
ANI: 1x1x1=3 (!?)
„În raportul ANI am constatat o eroare majoră de calcul, care a rezultat din mai multe motive. Prima ar fi lipsa unei proceduri coerente sau a unui program informatic de calcul a veniturilor şi cheltuielilor, acestea fiind implementate de la caz la caz după experienţa, mai bună sau mai slabă, a fiecărui inspector ANI. Mai mult de atât, în discuţia pe care am avut-o la sediul ANI, inspectorul Dan Manţu, căruia i-a fost repartizat cazul meu, mi-a declarat verbal că el nu ştie să citească un extras de cont bancar, fapt confirmat prin nota-raport întocmită. Din această cauză, nu au fost luate în calcul veniturile soţiei pe o perioadă de cinci ani, însumând 110.000 de lei. Tot din lipsă de profesionalism, ratele bancare pe care le-am achitat au fost înmulţite cu trei, fără să se ţină cont de circuitul bancar firesc al banilor. Total nejustificat şi intenţionat, nu au fost luate în calcul sporurile salariale, normele de hrană şi primele care la un poliţist se ridică până la 40 la sută din salariul de bază. În perioada cercetată, aceste venituri s-au ridicat la suma de 100.000 de lei”, a explicat poliţistul. Acesta a mai adus şi alte exemple de greşeli de calcul făcute de inspectorii de integritate, care, puse cap la cap, au dus la verdictul care i-a adus prejudicii profesionale şi de imagine grave. Florin Marc a mai arătat că dacă ANI a constatat o sumă de peste 270.000 de lei nejustificată, expertiza făcută de Comisia de la Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că avea un plus de 510.000 de lei, venituri justificate, pe care nu le-a cheltuit.
Pe lângă epopeea cu ANI, care s-a încheiat în favoarea sa, poliţistul mai are o altă bătaie de cap. Acesta este anchetat într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru acuzaţia de luare de mită. Şi acest dosar a plecat tot de la plângerea braconierului pe care l-a anchetat, ne-a spus poliţistul. În martie 2017, locuinţa sa a fost percheziţionată, el fiind pus iniţial sub control judiciar, măsura fiind însă revocată recent.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura