ActualitateComunitateFlash

Polițistul care l-a împușcat pe Darius Șendroiu, condamnat după apel

Tragedia s-a petrecut în anul 2016, la o partidă de vânătoare, la care par­ticipa și fiul omului de afaceri Ioan Şendroiu. Tânărul a fost împuşcat accidental, totul petrecându-se în zona Alun-Boşorod, din Munţii Şureanu, în Fondul de vânătoare 50 Ursici.

Nici o șansă
La partida de vânătoare au participat alte opt persoane, printre care poliţistul Horaţiu Onescu (foto stânga), fost şef de post al comunei Boşorod, prieten apropiat al victimei. Conform anchetatorilor, victi­ma a fost împuşcată cu două focuri de armă, tânărul neavând nici o șansă de supraviețuire. În acest caz, a fost des­chis dosar penal pentru ucidere din culpă, cercetările fiind efec­tuate, iniţial, sub coor­do­narea procurorilor de la Par­chetul de pe lângă Judecătoria Haţeg. Ul­terior, dosarul a fost transmis la Par­chetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, deoarece suspectul avea calitatea de poliţist. La data la care a fost ucis, Darius (foto dreapta) avea 26 de ani şi se ocupa de adminis­trarea unor afaceri de familie. Tânărul administra complexul de agrement „Steaua Mureşului”, de lângă Simeria. Ju­decătoria Hațeg l-a achitat pe poli­țistul care a executat focurile de armă şi a respins pretenţiile civile formulate de părţile vătămate din dosar, însă dosarul a ajuns la Alba Iulia. Curtea de Apel Alba Iulia a făcut propria analiză și a stabilit că soluția instanței de fond este greșită, așa cum au susținut procurorii. ”Ca urmare, constatând că fapta de ucidere din culpă pentru care (…) a fost trimis în judecată există şi a fost săvârşită de inculpat cu forma de vinovăţie prevă­zută de lege. (…) Curtea, coroborat cu re­ţinerea situaţiei concrete în care s-a comis fapta, urmează să confere valen­ță tuturor criteriilor de individualizare definite de art. 74 cod penal, luând în con­siderare atât circumstanțele reale ale comiterii faptei, cât și pe cele per­sonale ale inculpatului. Evaluând aşadar, coordonatele care guvernează procesul de individualizare a sancţiunii, constată că, în cazul de față, trebuie dată o va­lență primordială în cadrul individuali­zării sancţiunii în detrimentul rezulta­tu­lui produs al activităţii ilicite şi anume decesul unei persoane şi realităţii fap­tice în care s-a produs tragicul eve­niment şi a datelor ce ca­rac­­terizează persoana incul­pa­tului, ce justifică în acest caz concret reținerea în fa­voarea incul­pa­tului a be­ne­ficiului circum­stan­ței ate­nu­ante judiciare”, se arată în soluția instanței de apel

Găsit vinovat de ucidere din culpă
Curtea de Apel Alba Iulia a desființat sentința penală atacată în integralitate și l-a condamnat pe polițistul Horațiu Onescu (43 de ani) la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru săvârșirea in­fracţiunii de ucidere din culpă. Instanța a dispus suspendarea executării pe­dep­sei de 1 an şi 4 luni închisoare aplicate incul­patului şi a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani. Curtea a admis și despăgubirile cerute de iubita victimei, atât pentru ea cât și pentru fetița ei re­zul­tată din relația cu victima, stabilind cu­antumul acestora la suma de 150.000 de lei. Soluția dictată de Curtea de Apel Alba Iulia este definitivă. (M. Gânju).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.