Actualitate

Poliţist „mustrat” de un judecător

Magistratul n-a putut accepta motivul pentru care poliţistul n-a avut un martor care să semneze un proces verbal întocmit unui şofer de TIR. Agentul de la Rutieră a motivat că nu a oprit nici un participant la trafic pentru că ştia că nimeni nu voia să semneze.

A refuzat să semneze procesul verbal
Poliţistul efectua serviciul în zona Mintia şi a văzut că un şofer de autocamion circulă fără a purta centura de siguranţă, astfel că l-a oprit pentru verificări. A mai constatat că nu avea trusa de prim ajutor şi restul echi­pamentelor impuse de legislaţie, respectiv două triunghiuri reflec­to­rizante. Prin ur­mare, l-a sancţionat pe şo­fer cu amendă, dar acesta a refuzat să sem­ne­ze procesul ver­bal. Poliţistul nu s-a mai străduit să ur­meze procedura, astfel că un magistrat de la Judecătoria Deva, instanţă unde şoferul a contestat amenda, l-a ”mus­trat” pe poliţist. ”În cuprinsul procesului-ver­bal s-a con­sem­nat în mod expres faptul că petentul a re­fuzat formularea de obiecţiuni şi semnarea procesului-verbal, iar la rubrica martor asistent s-a indicat că nici un martor nu a fost identificat. Instanţa apreciază însă că această menţiune nu este suficientă pen­tru a respecta prevederile art. 19 alin. (3) OG nr. 2/2001, fiind echivocă în privinţa de­mer­surilor agentului constatator de iden­tificare a unui martor şi lipsită de plauzi­bi­litate în condiţiile în care actul de sancţio­nare a fost întocmit la ora 14.50 pe un drum intens cir­culat. În această privinţă, instanţa aten­ţio­nează intimatul asupra importanţei formali­tăţilor prev. de art. 19 OG nr. 2/2001 şi apre­ciază că motivele arătate în cuprinsul raportului agentului constatator (f.18), respectiv faptul că niciun conducător auto nu a fost oprit pentru că aceştia ar refuza să fie menţionaţi în procesul verbal, nu sunt de natură a justifica o astfel de omisiune şi denotă o lipsă de diligenţă şi spirit activ din partea agentului constatator. Aşa fiind, in­stan­ţa constată că agentul constatator nu a în­ţeles să îndeplinească în mod cores­pun­zător nici una dintre formalităţile alternative sem­nării procesului-verbal de către contra­venient”, se arată în soluţie. Judecătorul a considerat totuşi că procesul verbal este în­tocmit corect şi a menţinut amenzile apli­cate şoferului indisciplinat. (M. Gânju)

One thought on “Poliţist „mustrat” de un judecător

  • Nici eu n-as semna asa ceva, pentru ca nu sunt obligat sa fac ceva impotriva vointei mele. E absurd: sa fiu martor la ce? Ca soferul de TIR nu purta centura? Dar de unde sa stiu eu daca o purta sau nu?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura