Poliţist în dilemă! L-a amendat şi pe nevinovat

Agentul şi-a întrebat colegii cum să pro­ce­deze la soluţionarea unui accident rutier sol­dat cu pagube materiale, pentru că şoferii im­pli­caţi n-au ajuns la un acord cu privire la vino­vat. Sfatul celor mai bătrâni a fost să-i ”ardă” pe amândoi şoferi, lucru pe care tânărul agent l-a şi făcut.
Accidentul rutier s-a petrecut pe DN 66, în localitatea Sântămărie-Orlea, iar şoferul care s-a considerat amendat pe nedrept circula pe banda 1 a drumului naţional, iar celălalt con­du­cător pe banda 2, bandă care se îngusta. Acesta ar fi trebuit să acorde prioritate celor care circulau pe prima bandă, iar cele două ma­şini s-au tamponat. Cei doi şoferi au mers la poliţie pentru a de declaraţii, iar organul de poliţie a stabilit vinovatul. ”Cu toate acestea, a doua zi, agentul de poliţie a întocmit un pro­ces-verbal de sancţionare a petentului, în lipsa acestuia. La rubrica martor asistent a fost tre­cut un poliţist, astfel că procesul-verbal nu este legal întocmit”, se arată în dosar. Prin ur­mare cel amendat s-a adresat Judecătoriei Haţeg pentru anularea procesului verbal de con­travenţie. IPJ Hunedoara a solicitat instan­ţei respingerea cererii ca neîntemeiată, având în vedere faptul că procesul-verbal de sancţio­nare este temeinic şi legal întocmit.

Iţe descurcate de judecători
Magistratul care a soluţionat dosarul a dispus citarea în calitate de intervenient forţat a conducătorului auto implicat în accident. In­stanţa a descoperit că martorul din procesul verbal nu este poliţist aşa cum a susţinut cel amendat, ci o persoană civilă. În schimb, ma­gis­tratul a constatat că poliţistul constatator nu a fost la faţa locului, întocmind procesul-ver­bal ulterior, în baza declaraţiilor părţilor. ”Cu ocazia cercetării la faţa locului, agentul de poliţie a arătat că, întrucât nu a fost prezent la faţa locului, iar persoanele implicate în acci­dent nu au înţeles să soluţioneze incidentul pe cale amiabilă, şi-a întrebat colegii cu mai multă experienţă cum să procedeze, iar aceş­tia l-au sfătuit să îi amendeze pe ambii con­du­că­tori auto implicaţi”, se mai arată în dosarul de judecată. Francheţea poliţistului a convins instanţa de judecată să anuleze procesul-ver­bal de contravenţie, întrucât nu este conform cu realitatea. (M. Gânju)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.