Actualitate

Politicianul care și-a omorât amanta vrea să scape de pușcărie. De la închisoare pe viață, la o pedeapsă mai blândă

Un fost politician român, condam­nat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă comisă în Irlanda, vrea să fie eli­berat condiționat după ce a executat 15 ani după gratii, scriu cei de la Liber­tatea.

15 ani
Marian Mihalache se află, în prezent, închis la Penitenciarul Arad și execută pe­deapsa în regim de maximă sigu­ranță. Bărbatul a fost în trecut om de afaceri, președinte al organizației PDL Hunedoara și a ocupat și funcția de di­rector al structurii APIA de la nivel județean. În Irlanda a fost condamnat la închisoare pe viață, dar, după transferul în România, în 2016, judecătorii au stabilit că trebuie să execute 25 de ani. Mihalache a început executarea pe­dep­sei în 28 ianuarie 2010. După 15 ani, în ianuarie 2025, Tribunalul Arad a judecat o cerere de liberare con­di­țio­nată a acestuia. Deținutul are circa 5.600 de zile executate și câștigate ca urmare a muncii prestate și are 62 de ani. Teoretic îndeplinește fracția de pe­deap­să executată, care i-ar permite libe­rarea condiționată. Comisia din pe­nitenciar a considerat însă că nu poate fi lăsat acasă pentru că a adoptat o con­duită necorespunzătoare și a fost sanc­ţionat disciplinar de 44 de ori.

Au respins cererea
„A parcurs parţial activităţile şi pro­gra­mele recomandate în planul indi­vi­dualizat de evaluare și intervenție edu­cativă și terapeutică, dar nu a atins în mod real obiectivele stabilite, având un interes scăzut pentru activităţile şi pro­gramele de reintegrare, refuzând să participe la acestea. Se menţine riscul de reiterare a unor conduite infrac­ţio­nale în perioada postpenală”, au sus­ținut reprezentanții penitenciarului. Ma­gis­trații i-au respins cererea și au stabilit un termen pentru rediscutarea situaţiei acestuia după data de 29 aprilie 2025.

„Nu a reușit să se integreze”
„Evaluările psihologice realizate pe întregul parcurs al executării pedepsei au evidențiat dificultăți în sfera afec­tivă, cu manifestări din sfera controlului emoțiilor. S-a menţionat că trăsăturile de fond ale persoanei îl predispun la apa­­rența unui comportament exu­be­rant, revendicativ și expansiv. Raportat la comportamentul infracțional, peten­tul nu își asumă responsabilitatea fap­tei, neagă săvârșirea infracțiunii. Aces­ta este selectiv în acceptarea auto­ri­tății. În concluzie, s-a arătat că, ținând cont de comportamentul și atitudinea adoptată, persoana privată de libertate nu a reușit să integreze normele locului de deți­ne­re, menținându-se nevoia de com­pen­sare a nevoilor din registrul afectiv și psihocomportamental”, a con­cluzionat judecătorul care i-a res­pins cererea.

A înjurat un polițist
În ultimii ani, Marian Mihalache a des­chis zeci de procese la instanțele afe­rente penitenciarelor prin care a trecut (Aiud, Deva, Gherla, Arad), prin care a contestat sancțiunile primite. Depune, periodic, și acțiuni și împotriva magis­traților care îi judecă plângerile, pe care îi acuză de purtare abuzivă și abuz în serviciu. Ultima astfel de plângere s-a referit la „prestația” unui magistrat de supraveghere a privării de libertate de la Judecătoria Aiud, care i-ar fi transmis „amenințări subliminale” cu ocazia unei audieri, în contextul procedurii de trans­fer la un alt penitenciar. Dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, unde un procuror, după circa șase luni de cercetări, a de­cis clasarea cauzei. Deținutul a con­tes­tat ordonanța de clasare, iar cauza a ajuns pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. Un magistrat a respins, în 15 ianuarie 2025, plângerea deținutului și l-a obli­gat să achite cheltuieli judiciare în va­loa­re de 600 de lei. Una dintre sanc­ți­u­nile aplicate în perioada cât s-a aflat la Penitenciarul Aiud a fost o interdicție de a mai participa la activități culturale sau sportive timp de o lună, după ce a înjurat un polițist.
În timpul procesului, bărbatul le-a cerut magistraților să fie judecat de „un judecător ChatGPT, ultima versiune”. Apoi a solicitat un „avocat cu calitate de magistrat” și un avocat „robot ChatGPT”, tot „ultima versiune”.

Tragedia s-a produs în 2010
Marian Mihalache a fost arestat în Irlanda pe 28 ianuarie 2010 şi a fost pus sub acuzare pentru uciderea fostei sale iubite, Loredana Pricăjan. Românul nu a recunoscut acuzația și a susținut că victima s-ar fi sinucis. În vârstă de 35 de ani, Loredana Pricăjan lucra de mai mulţi ani ca asistentă medicală într-un spital din Dublin şi ar fi avut o relaţie cu bărbatul. A decis să îi pună capăt, dar Mihalache a mers în Irlanda pentru a o convinge să continue. Crima a avut loc într-un apartament închiriat la Institutul Irlandez de Management din Dublin, iar trupul femeii a fost desco­pe­rit dimineaţa, de portarul clădirii, care a fost alertat de gălăgia din camera ocupată de cei doi. La faţa locului, po­lițiștii au găsit victima zăcând fără viaţă în pat, cu gâtul tăiat, în timp ce Marian Mihalache prezenta mai multe răni superficiale ca urmare a unei tentative de suicid, dar care nu i-au pus viaţa în pericol. Anchetatorii au găsit două cuţite în cameră, unul fiind plin de pete de sânge. Gâtul femeii era tăiat adânc, ceea ce îi provocase nu doar he­mo­ragia mortală, dar şi ruperea coloanei vertebrale, au descoperit anchetatorii. Mihalache a fost reținut și arestat imediat, iar în urma unui proces rapid a fost condamnat la închisoare pe viață. În 2021, Mihalache a fost subiectul unui documentar-dramă numit „Bărbaţi, crime şi dragoste”, difuzat de un post TV din Irlanda. Realizatorii au recons­ti­tuit circumstanțele tragediei ce a avut loc în camera motelului din Dublin. (S.S.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura