FlashSport

Podium internaţional, menţiuni româneşti

Ciprian Marinuţ

Italianul Angelo Ciccone, grecul Ioannis Tamourides şi bulgarul Hristomir Anghelov au ocupat podiumul după etapa prolog a „Micii Bucle”, desfăşurată sâmbătă, la Deva. Moldoveanul Sergiu Ciobanu a fost pe locul patru, iar Zoltan Şipoş, de la România tineret, a ocupat locul cinci şi a primit tricoul albastru-DHS, acordat de firma DHS Eurosport Deva, pentru cel mai bine clasat român.

Deva, capitala ciclismului românesc

Cea de-a 47-a ediţie a Turului ciclist al României a început sâmbătă la Deva, în faţa firmei Eurosport DHS, pentru a onora în mod simbolic implicarea celei mai mari fabrici de biciclete din România. Eurosport DHS este o rodul unei investiţii germano-chineze, de 18 milioane de euro. Firma produce 350.000 de biciclete pe an, dintre care 70 la sută se exportă în 11 ţări, în principal în Germania şi Olanda şi este între primele 10 fabrici de biciclete din Europa.

Ediţia cu numărul 47

Turul ciclist al României a ajuns anul acesta la ediţia cu numărul 47 şi marchează şi 100 de ani de curse cicliste, organizate la nivel naţional în ţara noastră, prima fiind Circuitul Munteniei, din Vechiul Regat, care a avut loc în 1910. „Mica Buclă” se dispută între 5 şi 12 iunie, între Deva şi Constanţa, în şapte etape şi un prolog, cu un traseu total de 1.154 km. La startul competiţiei au fost admise 15 echipe din opt ţări, cei 90 de rutieri fiind de 17 naţionalităţi: columbiană, greacă, finlandeză, ucraineană, azeră, germană, israeliană, italiană, belarusă, austriacă, olandeză, bulgară, turcă, cehă, moldovenească, spaniolă şi, evident, română.

Doar pe locul cinci

Etapa prolog s-a derulat la Deva, între sensurile giratorii de la intersecţia bulevardelor 22 Decembrie şi Bălcescu şi Dacia Service. Câştigătorul etapei şi, implicit, primul purtător al tricoului galben de lider al clasamentului general a fost italianul Angelo Ciccone, cronometrat pe cei 3 km cu 3’21”07/100. Pe locurile următoare, s-au clasat grecul Ioannis Tamourides, la 71 de sutimi, bulgarul Hristomir Anghelov, la o secundă şi moldoveanul Sergiu Ciobanu, la o sutime. Primul ciclist român, care va purta tricoul albastru-DHS, este Zoltan Şipoş, de la România tineret, un ciclist de numai 19 ani foarte talentat, care, cu timpul de 3’25”, a ocupat poziţia a cincea. Pe locurile opt şi nouă, la câteva secunde, se află alţi doi rutieri români, pretendenţi la onorurile Turului, Dan Anghelache, învingător în 2007, şi dinamovistul Alexandru Ciocan. La premiere, au fost acordate acordate şi celelalte tricouri distinctive: tricoul roşu-Niro (al liderului sprinterilor): Hristomir Anghelov; tricoul verde-Loteria Română (cel mai bun căţărător): Ioannis Tamouridis; tricoul alb-TNT (cel mai combativ rutier, clasamentul pe puncte): Sergiu Cioban.

Premii atractive

Pentru a intra în posesia premiilor de 25.000 de euro, cicliştii au de străbătut în total 1.178 km, prin 14 judeţe, cu 14 sprinturi cu premii şi nouă puncte de căţărare, dintre care cinci sunt de categoria A (dificile). Ieri, s-a derulat etapa I, Alba Iulia-Teiuş-Aiud-Luduş-Iernut-Tg. Mureş (118 km), cu sprinturi la Aiud şi Iernut şi o căţărare de categoria C la kilometrul 56.

Echipele participante la Mica Buclă
1. SP Tablewere Grecia
2. Hemus 1896 Vivelo Bulgaria
3. Profiline Germania
4. Kolss Cycling Team Ucraina
5. Heraklion Kastro-Murcia Grecia
6. Olimpic Team Autoconstruct Câmpulung Muscel
7. Tuşnad Cycling Team Miercurea Ciuc
8. România U23
9. GS San Marco – Concrete Imet Caneva Italia
10. Athlet Ucraina
11. Konya Ekerspor Turcia
12. Cycling Team Friuli Italia
13. Veloclub Israel
14. CS Dinamo Scorseze Bucureşti
15. CS Mazicon Bucureşti

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura