Comunitate

PNRR ajunge și la Hațeg

Magdalena Șerban

Conducerea orașului Hațeg a depus 6 proiecte prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), suma totală a investițiilor vizate fiind de 1.776.390 euro. De asemenea, urmărește ca în baza unei so­licitări înaintate Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara să pri­mească două microbuze electrice, noi, destinate transportului școlar.

Sub umbrela UE
Datele statistice ale Băncii Mondiale confirmă faptul că peste 98 la sută din PIB-ul României este generat de zonele urbane de pe întreg cuprinsul țării. Prin urmare, dezvoltarea pe acest palier, mai ales din fonduri europene nerambursabile, e un tren ce nu tre­buie ratat de la cea mai mică loca­li­tate și până la capitală. Că vrem sau nu să recunoaștem, după acest PNRR, este momentul să mulțumim Uniunii Euro­pene nu doar că ne pune pe masă zeci de miliarde de euro, dar și că ne împinge de la spate să ne apucăm de reforme. Putem avea, astfel, până la finalul lui 2026, bazele metropolitane dezvoltate. În fapt, orice oraș mic se poate valoriza mai puternic doar dacă depune efortul de a accesa finanțare. „Sunt multe segmente pe care dorim să le modernizăm, însă ne-am con­cen­trat pe obiective din diverse sfere de interes public. Primul urmărește rea­bi­litarea Grădiniței cu Program Normal de pe strada Mihai Viteazul, demers cu o valoare a cheltuielilor eligibile de 124.080 de euro. Apoi, am optat pentru renovarea clădirii creșei de pe strada Timișoarei, în sumă eligibilă de 192.280 de euro. Al treilea înseamnă renovarea edificiului Muzeului Țării Hațegului situat pe strada Florilor, pentru care rezultă 112.640 de euro, dar și construirea de locuințe pentru tinerii din orașul nostru, program în valoare de 587.240 de euro. Totodată, am cuprins dezvoltarea infrastructurii de transport verde prin amenajarea unor piste de biciclete pentru care am estimat alocări de 656.150 de euro și elaborarea/actualizarea în format GIS a documentațiilor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană, în cuantum de 104.000 de euro. Sunt capitole prin care facem tranziția către viitor, accentul punându-se foarte mult pe eficientizare, stoparea polu­ării, digitalizare și sporirea calității vieții cetățenilor”, a subliniat unul dintre cei mai activi primari de oraș, Adrian Pușcaș (foto), edilul din Hațeg. După cum se știe, fondurile PNRR sunt prealocate pe fiecare categorie de UAT, iar fiecare categorie de investiție are un buget maxim, care nu poate fi depășit. Fiecare comună are o sumă prealocată în valoare de 324.770 de euro, fiecare oraș poate accesa 3.189.815 de euro, fiecare reședință de județ – 12.493.000 de euro, în timp ce, pentru municipii, suma este de 4.193.550 de euro. Comunitățile pot construi, la nivel național, în total 5.522 de locuințe pentru tineri și specialiștii din sănătate și învățământ, eficiente energetic, vor putea fi înnoite parcurile de vehicule destinate transportului public cu 1.135 de vehicule nepo­luante, pentru care se vor instala și 13.200 puncte de reîncărcare. De ase­me­nea, se vor realiza 1.091 km de pis­te pentru biciclete.

Microbuze electrice pentru elevi
Pe de altă parte, și rețeaua de transport școlar trebuie revigorată la Hațeg, iar pentru că s-a ivit o portiță, din nou europeană, ca prin fondul de mediu din cadrul PNRR, Ministerul Educației să achiziționeze, la nivel central 1.860 de microbuze școlare electrice și încă 2.500 de microbuze hibrid, conducerea orașului a transmis solicitare către Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara prin care a sem­nalat nevoia de două microbuze elec­trice cu o capacitate de 16+1 locuri, fiecare. Sunt 78 de copii care bene­ficiază de transport către instituțiile de învățământ, se parcurg două rute distincte, zilnic, ceea ce înseamnă 134 de kilometri.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura