Piesa săptămânii la muzeul din Deva: Potir de ceramică fină de Batiz

Exponatul este o piesă deosebită aflată în patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi este prezentat de către dr. Diana Loredana Pantea, muzeograf, Secţia Istorie şi Artă a instituţiei.
Potirul de ceramică fină de Batiz face parte din Colecţia de Artă Decorativă a Mu­zeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, el fiind marcat cu semnătura picto­ru­lui Rógan Károly şi anul execuţiei este par­ţial lizibil. Are lăţimea de 140 mm, diametrul bazei fiind de 85 mm şi diametrul gurii de 105 mm; corpul potirului este realizat prin turnare din faianţă fină şi este glazurat cu smalţ lucios. Este o piesă de excepţională valoare artistică a manufacturii de Batiz, lucrată dintr-un amestec de argilă albă şi galbenă care îi conferă culoarea ivoire, cu smalţ omogen şi lucios, într-o formă simplă şi elegantă, preluată din argintăria transil­văneană a secolului al XVII- lea. Corpul piesei are formă de cupă cu buza evazată şi uşor răsfrântă. Piciorul potirului se prelun­geşte din cupă, trecerea făcându-se printr-un nodus. Forma cilindrică a piciorului se evazează spre bază formând talpa şi pre­zintă un decor liniar şi figurativ redând două scene simbolice, religioase. Decorul în albastru de cobalt nuanţat foloseşte regis­trul ornamental al motivelor creştine şi este executat cu multă fineţe şi sensibilitate de artistul decorator. .
Piesa de colecţie poate fi admirată în am­bianţa creată special pentru expoziţia <<Ceramica fină de Batiz din patrimoniul muzeului din Deva>> şi redă un personaj masculin întruchipându-l pe Iisus Hristos. Pictată în albatru cobalt, figura înfăţişează bustul Mântuitorului cu aură şi coroană de spini, cu privirea fixată spre vizitator şi man­tia înfăşurată peste umărul drept, purtând o ramură de măslin pentru pace şi semnul crucii în semn de mântuire. În plan secund se observă o flamură pe care este men­ţio­nat <<VIR DOLORUM>>. Cealaltă pictură îm­bină mai multe simboluri ale credinţei creş­tine: porumbelul care se înalţă pacificator deasupra inimii sacre cu cruce – simbol în­tâlnit la catolici, ce reprezintă nemărginita iubire a lui Iisus pentru credincioşi. Scena este încadrată de doi heruvimi cu chip uman şi cu aripi desfăcute. Potirul a fost exe­cutat în stil Neobaroc datând din a-IIa perioadă de producţie a manufacturii de la Batiz. (Secţia de Marketing şi Relaţii cu Publicul)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.