Piesa săptămânii la muzeul din Deva: Potir de ceramică fină de Batiz

20 septembrie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Exponatul este o piesă deosebită aflată în patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi este prezentat de către dr. Diana Loredana Pantea, muzeograf, Secţia Istorie şi Artă a instituţiei.
Potirul de ceramică fină de Batiz face parte din Colecţia de Artă Decorativă a Mu­zeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, el fiind marcat cu semnătura picto­ru­lui Rógan Károly şi anul execuţiei este par­ţial lizibil. Are lăţimea de 140 mm, diametrul bazei fiind de 85 mm şi diametrul gurii de 105 mm; corpul potirului este realizat prin turnare din faianţă fină şi este glazurat cu smalţ lucios. Este o piesă de excepţională valoare artistică a manufacturii de Batiz, lucrată dintr-un amestec de argilă albă şi galbenă care îi conferă culoarea ivoire, cu smalţ omogen şi lucios, într-o formă simplă şi elegantă, preluată din argintăria transil­văneană a secolului al XVII- lea. Corpul piesei are formă de cupă cu buza evazată şi uşor răsfrântă. Piciorul potirului se prelun­geşte din cupă, trecerea făcându-se printr-un nodus. Forma cilindrică a piciorului se evazează spre bază formând talpa şi pre­zintă un decor liniar şi figurativ redând două scene simbolice, religioase. Decorul în albastru de cobalt nuanţat foloseşte regis­trul ornamental al motivelor creştine şi este executat cu multă fineţe şi sensibilitate de artistul decorator. .
Piesa de colecţie poate fi admirată în am­bianţa creată special pentru expoziţia <<Ceramica fină de Batiz din patrimoniul muzeului din Deva>> şi redă un personaj masculin întruchipându-l pe Iisus Hristos. Pictată în albatru cobalt, figura înfăţişează bustul Mântuitorului cu aură şi coroană de spini, cu privirea fixată spre vizitator şi man­tia înfăşurată peste umărul drept, purtând o ramură de măslin pentru pace şi semnul crucii în semn de mântuire. În plan secund se observă o flamură pe care este men­ţio­nat <<VIR DOLORUM>>. Cealaltă pictură îm­bină mai multe simboluri ale credinţei creş­tine: porumbelul care se înalţă pacificator deasupra inimii sacre cu cruce – simbol în­tâlnit la catolici, ce reprezintă nemărginita iubire a lui Iisus pentru credincioşi. Scena este încadrată de doi heruvimi cu chip uman şi cu aripi desfăcute. Potirul a fost exe­cutat în stil Neobaroc datând din a-IIa perioadă de producţie a manufacturii de la Batiz. (Secţia de Marketing şi Relaţii cu Publicul)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Campionul Mihai Martinesc, infectat cu COVID!

Sorina Popa Campionul nostru, al hunedorenilor, Mihai Martinesc (foto), proaspăt câştigător al medaliei de aur la Cupa Mondială WUKF de...

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un fost ales este plin de datorii şi nu mai ştie cum să facă să ajungă şi el la un...

Bulina neagră

Adrian T. , adolescent, de 16 ani, din municipiul Vulcan Pentru că, aflat în centrul de detenţie pentru minori, unde...

Închide