Comunitate

Piaţa imobiliară nu dă semne de revenire

04Blocuri DEVA ANL_13

 

Nicoleta Popa

Preţurile de pe piaţa imobiliară hunedoreană nu vor creşte , cel puţin până în primăvara anului următor, estimează agenţii imobiliari. Cele mai semnificative scăderi au avut loc la începutul anului, când s-au înregistrat reduceri cu până la 30 la sută din preţul imobilelor.
Locuinţe mult mai ieftine
Dacă în 2008 cumpărai o casă în Deva, zona centrală, cu 200.000 de euro, anul acesta, o astfel de locuinţă se vinde cu un preţ variind între 100.000 şi 120.000 de euro. Şi preţul apartamentelor vechi a scăzut. Un apartament cu două camere costă astăzi până în 30.000 de euro, adică la jumătate de preţ faţă de anul trecut. Un apartament cu trei camere poate fi cumpărat la preţul de 40.000- 45.000 de euro, iar pentru unul cu patru camere, plătiţi până la 60.000 de euro. Apartamentele cu garaj şi boxe din zonele rezidenţiale se vând astăzi cu 70.000- 80 000 de euro.
Terenurile nu se mai vând deloc
În ceea ce priveşte locuinţele noi, situaţia este şi mai tragică. Anul trecut, un apartament nou se vindea cu 800-1.100 de euro/metru pătrat. Anul acesta, locuinţele noi nu se mai cumpără nici cu 500 de euro/metru pătrat. Despre achiziţionarea de terenuri, nici nu se mai poate vorbi. În 2008, un teren din afara localităţii Deva se vindea cu 10-11 euro/metru pătrat, acum, nu se mai vinde nici cu 2 euro pe metru pătrat. „Tranzacţiile cu terenuri sunt la pământ. Deşi preţurile au scăzut foarte mult, lumea nu mai cumpără, deoarece nimeni nu mai vrea să investească în ţara asta. În ceea ce priveşte terenul intravilan, nu avem nici o cerere, nici măcar o solicitare de cumpărare“, a spus ing. Liliana Lupea, administratorul Agenţiei imobiliare Rubin’s Home.
Acum, spun agenţii imobiliari, s-a ajuns, în sfârşit, la valoarea reală a imobilelor. Cumpărătorii sunt din ce în ce mai pretenţioşi, şi dacă până acum se căutau locuinţele ieftine şi fără dotări, acum, românii preferă ca locuinţa pe care o cumpără să fie dotată corespunzător. Se mai poate spune că interesul hunedorenilor faţă de locuinţele din mediul urban a scăzut semnificativ în ultima perioadă. La mare căutare sunt acum casele de pe Valea Mureşului, respectiv Mintia, Brănişca, şi asta, datorită preţurilor mult mai mici. Dacă o casă din mediul urban costă între 100.000-120 000 de euro, la sat, se poate cumpăra cu 60.000-70.000 de euro.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura