ComunitatePolitica si administratie

Peştişu Mic: Aproape 50 de maşini uzate, mai vechi de 15 ani, pot primi sprijinul pentru casare şi radiere. Stimulent de câte 3.000 de lei

Magdalena Șerban

Persoanele fizice din comuna Peștișu Mic, care vor să scape de mașinile mai vechi de 15 ani, pot primi 3.000 de lei pentru casarea și radierea acestora, prin programul „Rabla Local”. Nu au obligația de a cumpăra una nouă, ceea ce e o veste la fel de bună. Totul, în baza unei finanțări obținute prin Administrația Fondului de Mediu (AFM) de către primărie plus o contribuție de la bu­getul local.

Poluarea și uzura, principalele probleme
„Suntem pe lista eligibilă și urmează să semnăm acordul pentru acest demers. Pe lângă banii proveniți de la Ministerul Mediului, care reprezintă 80 la sută (adică 2.400 lei per auto­vehi­cul), noi, ca autoritate publică locală, contribuim cu 20 la sută (mai exact 600 de lei). Am solicitat sprijin pentru 50 de mașini. Fiecare beneficiar va primi în schimbul predării rablei câte 3.000 de lei, fără a fi obligat să folo­sească stimulentul la cumpărarea unei mașini noi. Singura condiție este că timp de 3 ani de la obținerea banilor nu va putea cumpăra o mașină cu o normă de poluare mai mică de Euro 5. Suma se primește integral de către beneficiar, de la primărie. Proprietarii care doresc să aplice trebuie să aibă domiciliul sau reședința pe raza co­munei noastre, să nu înregis­treze restanțe la plata taxelor, impozi­telor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul local și cel de stat, să nu aibă condamnări defini­tive pentru infracțiuni împo­triva mediului și să nu folo­sească aceeași mașină pen­tru a obține alte fi­nanțări din alte progra­me similare. O altă con­diție e ca vehicu­lele uzate să fie în­matriculate pe numele lor de cel puțin 5 ani. Ei trebuie să se înscrie prin aplicația creată pe site-ul www.afm.ro, urmând ca AFM să transmită către noi lista. Sper ca efortul nostru să le fie de ajutor”, a transmis primarul din Peștișu Mic, Daniel Dobruțchi (foto). De pre­cizat că la nivel naţional, la acest pro­gram participă 495 de primării, numărul total de maşini casate fiind de 99.596, pentru care suma de casare este de peste 239.000.000 lei. Admi­nistraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat, în 12 iunie, lista cu autori­tăţile publice care au obţinut undă verde pentru derularea „Rabla Local”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura