ActualitatePolitica si administratie

Peste 5,3 milioane de euro pentru obiectivele de patrimoniu din județ

Județul Hunedoara se află în top-ul obiec­tivelor admise pentru a primi fi­nan­țare prin Programul Național de redresare și reziliență al României.
Prin ordinul comun al miniștrilor de resort, a fost aprobată Lista obiectivelor care în­deplinesc criteriile necesare includerii în cadrul rutelor turistice culturale, în vederea restaurării acestora.

Munca depusă dă roade
„Astfel, obiectivul Consiliului Județean Hunedoara „Intrare Forul lui Traian din cadrul sitului Arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa” a fost inclus în Traseul castrelor romane în vederea restaurării, clasându-se pe prima poziție, iar obiectivul „Cetatea Sarmizegetusa Regia – Terasa X” a fost inclus în cadrul Rutei cetăților. Valoarea totală a celor două proiecte este de 4,3 milioane de euro.
Deja avem primele rezultate ale muncii co­legilor mei din Consiliul Județean Hunedoara care depun eforturi în această perioadă pentru a obține finanțări ner­ambursabile. Mulțumesc vicepreședintelui Alin Adam Țambă, doamnei Paula Enuț și colectivului din cadrul Biroului de Strategii și Politici Europene pentru implicare și efortul depus și, de asemenea, mulțumesc pentru sprijin coordonatorului științific al șantierului Cetățile dacice din Munții Orăștiei, dom­nului Răzvan Mateescu. Se lucrează intens pen­tru proiectele de infrastructură, cele care vizează domeniul să­nă­tății și, iată, cultura și patrimoniul istoric. Am încredere că, în acest ritm, vom demonstra că fondurile neram­bur­sabile sunt într-adevăr motorul dezvol­tării județului Hunedoara”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.
„Ansamblul arhitectural Castelul Corvinilor” a fost admis pentru a fi inclus în Ruta Castelelor.
„De asemenea, obiectivele ((Gospodării tradiționale în localitatea Lelese)) și ((Gos­podării tradiționale în localitatea Bunila)), au fost admise îndeplinind criteriile necesare includerii în cadrul Rutelor satelor cu arhitectură tradițională în vederea re­sta­u­rării. Este vorba despre suma totală de 960.000 de euro investiție pentru restau­rarea unui număr total de 16 locuințe tra­diționale.
În ceea ce privește Lista obiectivelor care îndeplinesc criteriile necesare în vederea promovării, pe lângă obiectivele menționate anterior, au fost admise „Castrul roman Micia” și „Cetatea Costești – Cetățuia”, cu o valoare totală de 60.000 de euro.
Componenta C11. Turism și Cultură din cadrul PNRR este orientată pe valorificarea patrimoniului cultural, construit și na­tural, prin turism. Sunt cuprinse mă­suri re­feritoare la dezvoltarea terito­rială du­rabilă și spo­rirea gradului de coe­ziune, creșterea ca­li­tății vie­ții și dez­voltare eco­no­mică în zo­nele ru­­rale și de­fa­vo­rizate, pre­cum și la crea­rea de piață de des­facere pen­tru produsele lo­cale”, a adău­gat șeful CJ Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura