Actualitate

Peste 350 de intimaţi în procesul certificatelor de revoluţionar

Circa 350 de persoane, asociaţii şi instituţii de stat s-au constituit părţi civile, interesate de dosarul în care funcţionari ai statului sunt acuzaţi de emiterea unor certificate de revoluţionar false. Dintre acestea, în jur de 60 de intimaţi sunt de la noi din judeţ, ceilalţi provin din judeţele Arad, Caraş-Severin, Brăila, Dâmboviţa, Neamţ, Suceava. Dosarul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti şi va avea următorul termen de judecată mâine, 23 februarie.

Cereri admise de instanţă
La termenul precedent, instanţa a luat act de „constituirea de părţi civile a următoarelor Asociaţii: Asociaţia 21 Decembrie 1989 Arad, Asociaţia Luptătorilor Remarcaţi prin fapte Deosebite Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 Club 22 Buzău, Asociaţia Judeţeană a Răniţilor Revoluţiei şi Urmaşilor Martiri – Decembrie 1989 Hunedoara-Deva, Asociaţia Apolitică Societatea Târgovişte, Asociaţia Oraş Martir Luptătorii din Decembrie 1989 Brăila, Asociaţia Revoluţionarilor Decembrie 1989 Herculane, precum şi a câtorva persoane.” Totodată, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins cererea de constituire ca parte civilă a Ligii Luptătorilor din Decembrie 1989 pentru Victoria Revoluţiei Române şi Integrare Euro – Atlantică.
În dosar sunt judecaţi Adrian Sanda, fost şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), Denisa-Corina Tănase, fost secretar general al SSPR, Cristina-Valentina Cechi, fost şef serviciu al SSPR, pentru acuzaţiile de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi abuz în serviciu. Iar, Gheorghe Neagu, Ionel Iosef, Ciprian Albert Arnăuşi, Cristian Adam, Ştefan Păduraru, Nelu-Zoltan Vrânceanu, George Avram, Ioan Blaga şi Ioniţă Angheluţă sunt acuzaţi de fapte precum de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sau cumpărare de influenţă.
În comunicatul emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la data trimiterii dosarului în judecată, procurorii arătau că inculpaţii ar fi eliberat certificate de revoluţionar pentru persoane care proveneau din oraşe care nu au avut un rol determinant în evenimentele din decembrie 1989. Prin urmare, titularii acelor certificate de revoluţionar ar fi beneficiat de indemnizaţii nemeritate, statul fiind prejudiciat cu 14.047.085 de lei. Procurorii susţineau că, în total, 327 de persoane ar fi beneficiat de aceste indemnizaţii, 56 fiind din Deva, celelalte din Târgovişte, Buzău, Arad, Băile Herculane, Brăila şi Piatra Neamţ. (N. Bumbac)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura