Peste 350.000 de apeluri false la 112

Numărul de urgenţă 112 este suprasolicitat de hunedoreni. Însă, de cele mai multe ori, cei care apelează la acest serviciu nu au nevoie în mod real de ajutor. Sunt persoane care sună pentru distracţie, însă ceea ce nu ştiu este că în acel moment poate suna cineva care are într-adevăr nevoie de ajutor.

Sună de la telefoane publice

Anul trecut, operatorii Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Hunedoara au preluat aproape 460.000 de apeluri, dintre care, peste 352.000 au fost false. „De cele mai multe ori, sună tineri care doresc să se distreze, însă cel mai grav este că sunt copii care sunt puşi să sune la 112 de către adulţi, poate chiar părinţi. Aici este vorba de nivelul de educaţie. Nu ştiu că în acel moment poate suna o persoană care are o problemă foarte gravă şi trebuie să aştepte până când operatoarele noastre îi conving să nu mai sune. S-a întâmplat de foarte multe ori ca operatoarele să fie jignite. Marea majoritate sună de la telefoanele publice sau de pe cartele, şi nu îi putem identifica. De cinci ani, ne confruntăm cu această situaţie şi sperăm că într-o zi se va remedia. De aceea, facem acţiuni în şcoli, tocmai pentru a-i informa pe copii despre însemnătatea acestui serviciu”, a declarat generalul de brigadă Gheorghe Damoc, şeful Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Hunedoara. Spre exemplu, numai în prima lună din acest an, din cele peste 40.000 de apeluri preluate de operatorii de la 112, doar 8.200 au fost reale. De subliniat că majoritatea persoanelor care au solicitat ajutor prin intermediul 112, în cursul anului trecut, au avut nevoie de intervenţia Ambulanţei. Este vorba de peste 72.000 de hunedoreni.

De cinci ani în Hunedoara

Ieri, s-a sărbătorit Ziua Europeană a 112. Cu această ocazie, elevi de la Şcoala Generală Octavian Goga din Deva şi de la Şcoala Generală din Simeria au vizitat Centrul de primire a apelurilor de urgenţă, din curtea IPJ Hunedoara. Aceştia au primit informaţii despre cum să dea primul ajutor, dar şi cum trebuie să procedeze atunci când sună la 112. Serviciul Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Hunedoara a fost înfiinţat în urmă cu cinci ani. (N. Popa)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.