Peste 1,76 milioane de turişti au vizitat judeţul în cursul anului trecut, în creştere cu 22%
Peste 1,76 milioane de turişti au vizitat obiectivele turistice din judeţul Hunedoara pe parcursul anului trecut, în creştere cu 22 la sută comparativ cu anul 2023, principalele destinaţii fiind Mănăstirea Prislop, Castelul Corvinilor şi Giardini din Zoe, un parc special organizat în localitatea Banpotoc, de lângă Deva.
Pune umărul serios
Un plus de 12 la sută este înregistrat şi la numărul de înnoptări, peste 759.000 de persoane petrecându-şi cel puţin o noapte într-o unitate de cazare din judeţul Hunedoara, relevă datele centralizate de către specialiştii Direcţiei Generale de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, structură subordonată Consiliului Judeţean Hunedoara.
„Fluxul de vizitatori a crescut foarte mult, ceea ce înseamnă foarte mult şi pentru economia judeţului Hunedoara. De asemenea, din analiza noastră, sectorul privat pune umărul la ceea ce înseamnă promovarea şi dezvoltarea judeţului Hunedoara, din punct de vedere turistic. Numărul de înnoptări în judeţul Hunedoara a fost de 759.255. Din punctul meu de vedere, cred că acest număr este mult mai mare, atât în ceea ce priveşte vizitatorii cât şi înnoptările, deoarece sunt şi unităţi de cazare care nu declară sau deţin sub 10 locuri de cazare, fiind mai greu de cuantificat. Este o analiză pertinentă şi cred că reprezintă realitatea din acest moment”, a declarat Radu Barb, directorul general al DGAMPT Hunedoara.
Prislop
În opinia directorului Radu Barb, Ţara Haţegului, unde numărul turiştilor care au înnoptat în pensiunile de acolo a crescut cu peste 40 la sută, poate rivaliza deja cu zone foarte cunoscute din România, cum ar Maramureşul sau Bucovina, atât în ceea ce priveşte locurile care pot fi vizitate, cât şi ca unităţi de cazare.
„În Ţara Haţegului poţi să petreci 7 zile fără cea mai mică problemă. Ai ce să vizitezi, ai unde să mergi. Mănăstirea Prislop este unul din punctele de atracţie, cu peste 650.000 de vizitatori, dar acolo este un turism de nişă, care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Putem vorbi, de asemenea, despre Castelul Corvinilor, care se menţine la nivelul anului trecut, cu peste 381.000 de vizitatori, despre Giardini di Zoe – un investitor privat italian care a reuşit să facă un proiect extraordinar lângă Deva şi care trece de 150.000 vizitatori anual”, a arătat directorul general al DGAMPT Hunedoara.
Lista obiectivelor poate continua cu Cetatea Deva, care a avut anul trecut 80.000 de vizitatori, în ciuda problemelor legate de funcţionarea telecabinei care urcă spre monumentul istoric, creşteri fiind consemnate şi la Băile Daco-Romane Geoagiu-Băi sau Arsenal Park Orăştie.
În ceea ce priveşte înnoptările, cea mai mare creştere au avut-o unităţile de cazare din municipiul Hunedoara, cu 81.600 de turişti, adică de 3,5 ori mai mulţi comparativ cu anul 2023. Lista este deschisă însă de staţiunea Geoagiu-Băi, cu 250.000 de înnoptări, staţiunea Straja, cu 220.00 de înnoptări, şi Ţara Haţegului, cu 81.250 de înnoptări.
Datele analizate de către DGAMPT Hunedoara au fost colectate prin interviuri directe cu proprietarii de unităţi de cazare, cu reprezentanţii obiectivelor turistice sau cu cei ai autorităţilor publice locale. (A.N.)
Directore, esti paralel cu turismul. Date culese prin interviu? Ati sunat la 20 de hoteluri si ati facut voi calcule pe un esantion reprezentativ? Sunteti pe langa rau de tot. Maramuresul are dublu numarul de turisti fata de HD. Nu ne apropiem nici de Alba sau Caras-Severin, ce sa mai vorbim de judetele din top.