Peste 10.000 de porci de la ferma Landbruk din Turdaș vor fi uciși

Adriana Năstase

Peste 10.000 de porci de la ferma Landbruk din localitatea Turdaş vor fi ucişi, după ce la această exploataţie a fost confirmat un focar de pestă porcină africană, carcasele animalelor moarte urmând să fie îngropate într-un loc autorizat din punct de vedere sanitar, a anunţat prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian.
Potrivit unui comunicat al Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara, focarul de pestă porcină africană a fost confirmat în baza analizelor de laborator, iar Centrul Local de Combatere a Bo­lilor a aprobat planul de măsuri privind com­ba­terea pestei porcine africane la ferma din Turdaş. În acest context, toţi porcii din cadrul fermei vor fi ucişi, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.
„Carcasele porcilor morţi sau ucişi şi toate materialele din incinta exploataţiei vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu pre­vederile legale”, se precizează în comunicat.
Cadavrele animalelor moarte vor fi îngropate pe un teren al Primăriei Turdaş, locul unde s-a să­pat groapa fiind autorizat şi respectând toate normele sanitare.
Autorităţile au instituit o zonă de protecţie care cuprinde localităţile Turdaş, Mărtineşti şi Pricaz. Zona de protecţie include o exploataţie co­mer­cială de porci din localitatea Turdaş.
De asemenea, a fost delimitată o zonă de su­pra­veghere care include 29 de localităţi înve­ci­nate satului Turdaş. Zona de supraveghere in­clude o fermă de porci din localitatea Orăştie.
„Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane”, menţionează DSVSA Hune­doara.
Totodată, autorităţile sanitar-veterinare au pre­cizat că pesta porcină africană nu afectează oamenii, boala având, însă, impact la nivel social, din punct de vedere economic.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.