Actualitate

Peste 1.000 de cauze pe judecător

03 ciocan_judecator

Nicoleta Popa

Nu este o noutate că Tribunalul Hunedoara se confruntă cu o lipsă de judecători. Schema completă este de 34 de judecători, însă în prezent, la instanţa hunedoreană funcţionează doar 29 de magistraţi.

Au venit doar patru
Locurile s-au vacantat prin pensionarea unora dintre judecători şi avansarea altora la instanţele superioare. De pildă, anul trecut au fost ocupate doar 25 de posturi. Anul acesta, doar patru magistraţi au fost angajaţi la Tribunal. Un judecător a venit prin transfer de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara şi încă trei prin concurs, de la judecătoriile din judeţ. Cu toate acestea, pentru ca activitatea să se desfăşoare în mod normal în această instanţă judeţeană, mai este nevoie de încă cinci judecători, preciza Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara.

De ce se lungesc procesele
Se înţelege că, în aceste condiţii sporeşte încărcătura de dosare pe judecătorii aflaţi în serviciu. Astfel, pe parcursul unui an, un magistrat are de soluţionat peste 1.000 de dosare. „Ne confruntăm cu această situaţie încă din anul 2007. Ocuparea întregii scheme depinde şi de opţiunea unor magistraţi de a avansa în carieră. Totuşi, ţin să precizez că activitatea la Tribunalul Hunedoara nu este afectată din cauză că lipsesc câţiva judecători. Dar, trebuie să recunoaştem că, din cauza numărului mare de dosare ce revine unui magistrat, este posibil ca procesele să dureze mai mult”, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara.
Pe lângă aceste greutăţi, în luna decembrie, judecătorii au fost şi trimişi câte patru zile în concediu fără plată. Totuşi, declară purtătorul de cuvânt al Tribunalului, în această perioadă, activitatea cu publicul n-a avut de suferit, fiind organizată în aşa fel, încât şedinţele de judecată să se deruleze  conform programărilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura