Personalul feroviar din România are un nou Statut

7 mai 2019 | 1 Comentariu | Publicat in: Politica si administratie

În plenul Camerei Deputaţilor, alături de colegii mei Natalia Elena Intotero şi Laurenţiu Nistor, am votat Legea privind Statutul personalului feroviar.
După 40 de ani şi nenumărate modificări, care nu-şi mai găseau transpunerea în realitate, Guvernul PSD a actualizat Statutul personalului feroviar.
Prin noul Statut, se stabilesc noi drepturi şi recompense ale personalului feroviar, noi modalităţi de recrutare şi încadrare în muncă; formarea şi cariera profesională; obligaţii clare ale personalului feroviar şi modificări asupra condiţiilor şi vârstei de pensionare. De asemenea, se reglementează şi drepturile membrilor familiilor personalului feroviar.
Personalul feroviar va beneficia de drepturi salariale pornind de la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată majorat cu un coeficient de ierarhizare stabilit pentru fiecare clasă de salarizare prin contractele colective de muncă, drepturi la pensie care decurg din grupele de muncă şi scăderea vârstei de pensionare.
Concret, o parte din măsurile prevăzute de noul Statut sunt că, în cazul mutării în interesul serviciului în altă localitate, personalul feroviar va beneficia de indemnizaţii de instalare, decontarea cheltuielilor de cazare şi de decontarea cheltuielilor de transport pentru efectele gospodăreşti pentru fiecare membru de familie. Personalul feroviar va beneficia de drepturile oferite de încadrarea în locurile de muncă prevăzute cu condiţii deosebite, respectiv speciale de muncă, potrivit legislaţiei în vigoare. Vârsta standard de pensionare se reduce cu cinci ani, fără afectarea drepturilor, dacă se îndeplineşte stagiul obligatoriu de cotizare.
Statutul personalului feroviar este rezultatul dialogului permanent dintre liderii sindicali, patronate şi Guvernul PSD-ALDE. Pe lângă adoptarea Statutului personalului feroviar, în acest an, Guvernul PSD a alocat căii ferate cel mai mare buget de investiţii. Prioritatea PSD este de a satisface nevoile de mobilitate şi transport, creşterea vitezei de deplasare pe calea ferată, creşterii confortului, asigurarea accesibilităţii pentru persoanele în vârstă sau cu mobilitate redusă, precum şi creşterea ponderii transportului feroviar faţă de transportul rutier.
Guvernarea PSD – ALDE este alături de oameni şi noi realizăm tot ce am promis.
Ilie Toma, deputat PSD Hunedoara

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Hunedoreanca spune:

    De ce dezechilibrati salarizarea in Romania?
    De ce pensionarii cu 23 de ani la grupa1 nu au beneficiat de recalculare?
    Ca asa ati facut legea Nu?

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Medalii pentru karateka din Petroşani

Sala Polivalentă din cadrul Complexului Olimpic Izvorani a găzduit întrecerile Cupei României la Karate Shito Ryu. La această ediţie CSM...

Campioane naţionale la kaiac

Nu cu mult timp în urmă menţionam în publicaţia noastră despre faptul că două sportive de la secţia de kaiac...

Forumul privind dezvoltarea fotbalului hunedorean

Activul din cadrul mişcării fotbalistice hunedorene şi o seamă de invitaţi ai Asociaţiei Judeţene de Fotbal s-au reunit la Deva...

Închide