Performerii în robotică vor avea clădirea lor

Adriana Năstase

Zilele acestea au început lucrările pentru construirea unei clădiri – anexă dedicată în principal performerilor din domeniul roboticii de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”.

A început în utrmă cu 5 ani
Investiţia se ridică la aproximativ 66.000 de euro (adică 320.000 de lei) şi este sus­ţinută integral cu fonduri de la bugetul local al municipiului Hunedoara.
Clădirea anexă le va asigura pasionaţilor de fizică, informatică şi robotică un spaţiu suficient şi confortabil pentru a-şi desfăşura activităţile extraşcolare din domeniile amin­tite. Noua sală va beneficia şi de un spaţiu clar delimitat pentru testarea roboţilor. Clă­direa va avea o suprafaţă utilă de aproape 100 de metri pătraţi, o înălţime de 3,5 metri şi fi gata în toamna acestui an.
Povestea frumoasă a roboţilor gândiţi şi construiţi la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” a început în urmă cu mai bine de cinci ani. Artizanul ei este domnul profesor Mircea Nistor. Performanţele obţinute de elevii săi la concursuri naţionale şi mondiale au creat o adevărată emulaţie la nivelul şcolii şi nu numai. Prima echipă avea 11 membri. Acum sunt patru echipe, cu un total de peste 70 de membri (dacă-i includem aici şi pe mai micii „meşteri” din clasele primare şi gimnaziale care participă în competiţiile FIRST Lego League, întreceri acerbe care necesită, de ase­menea, cunoştinţe serioase de progra­mare).
„Sala pentru echipele «mari» de robotică are doar vreo 40 de metri pătraţi. E total insu­ficient spaţiul pentru a ne putea desfăşura activitatea, mai ales că avem şi câteva dis­pozitive destul de voluminoase cu care lu­crăm, iar o parte din spaţiu este ocupată de terenul pe care se lucrează cu roboţii. Cei mai mici, de la echipele din FIRST Lego League, îşi desfăşoară activitatea într-o ane­xă a clădirii şcolii, unde distanţa dintre masa pe care lucrează şi perete e de doar vreo 40 de centimetri. Ar fi minunat să avem, anul acesta, un spaţiu nou în care să putem lucra, mai ales că, odată şi-odată, se va duce şi pandemia asta şi, sper eu, vom putea reveni la normal şi vom putea organiza la Hu­ne­doara competiţii în domeniu”, spune pro­fesorul Mircea Nistor.

O prioritate
La rândul său, primarul municipiului Hu­ne­doara, Dan Bobouţanu, declară că investiţia de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” a de­venit o prioritate mai ales după ce tinerii de la RobotX au dovedit că, dacă au parte de aceleaşi condiţii tehnice ca ale adversarilor, nu le stă nimeni în cale, aşa cum s-a în­tâm­plat în 2018, în Mexic, unde adolescenţii hu­ne­doreni au devenit campioni mondiali, într-o competiţie la care au ajuns 161 de echipe. „Ceea ce reuşesc să facă domnul profesor Mircea Nistor şi celelalte cadre didactice de la Liceul Teoretic «Traian Lalescu» împreună cu elevii, este, puţin spus, impresionant. Per­formanţa în educaţie trebuie susţinută şi cu fapte, nu doar cu felicitări, diplome ori titluri. Am promis că vom asigura un spaţiu adecvat pentru echipele de robotică şi asta facem. Iar a te ţine de o promisiune nu este, neapărat, o virtute, ci o chestiune care trebuie să ţină de normalitate”, a adăugat primarul Hu­ne­doarei, Dan Bobouţanu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.