Comunitate

Pentru a 51-a oară, moţii se vor întâlni cu istoria, la Dupăpiatră

Magdalena Șerban
La Cheia, în apropiere de localitatea Dupăpiatră din comuna Buceş, în perioada 1-2 iulie va avea loc „În­tâlnirea Moţilor cu Istoria“, mani­fes­tare cultural-patriotică şi religi­oasă ajunsă la a 51-a ediţie. La orga­nizarea acestui eveniment tradiţional par­ticipă Consiliul Judeţean Hunedoara, Primăria şi Consiliul Local al comunei Buceş și Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara.

Momente marcante
Programul va debuta sâmbătă, de la ora 18:00, cu o seară distractivă ce include discotecă și focuri de artificii, iar duminică dimineața, de la ora 10:00, vor fi depuse coroane, vor fi rostite evocări istorice, apoi, de la ora 12:00, publicul se va putea bucura de un spectacol susținut de îndrăgiți inter­preți ai cântecului popular precum Ionela Moruțan, Adrian Stanca, Mariana Deac, Ciprian Roman, Diana Selagea, Cristian Fodor, Lenuța Evsei, Vlad Lință, Ansamblul Moldovenii din Cetate (Județul Iași – Instructor Dan Cernat), Grupul Vocal Instrumental Fii Mitocului (Comuna Mitocu Dragomirnei – Județul Suceava, dirijor Holca Stefan Codruț) și Ansamblul Folcloric al Comunei Buces – Fii Moților, Instructor Elena Codrin. Acompaniază formația condusă de prof. Valentin Stăncioi, iar prezentarea le va reveni lui Mihai și lui Radu Feier. „În prima dumi­ni­că a lunii iulie, moţii din Ţara Zarandului şi nu numai se adu­nă în semn de respect şi de recunoştinţă să cinstească me­mo­ria celor ce s-au jertfit pentru apă­rarea credinţei, a dreptăţii sociale şi libertăţii naţionale. Este un eveniment care îi reunește nu doar pe oamenii locurilor, ci pe toți cei care simt că aparțin acestui neam ai cărui înaintași l-au apă­rat cu propria viață. Iar cum res­pectarea valorilor înseamnă și res­pectarea tradițiilor, folclorul va răsuna din nou, identificându-se cu obi­ceiurile care ne defi­nesc ca popor. Vă aș­tep­­tăm să vă ală­turați“, a transmis Ciprian Roman (foto), managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara.

Istoria confirmă
Manifestarea de la Dupăpiatră reaminteşte de evenimentele petrecute la 18-19 mai 1849, când trupele ma­ghiare conduse de maiorul Hatvany, care se retrăgeau din zona Abrud, încercând să ajungă la Brad, au fost prinse într-o ambuscadă în strâm­toarea Cheia de la Dupăpiatră şi în­frânte de moţii aflaţi sub conducerea lui Avram Iancu. În amintirea acelei victorii, în 1972, pe versantul drept al strâmtorii de la Cheia a fost ridicată o troiţă pe care stă scris: „Aici românii moţi, sub conducerea lui Avram Iancu şi a tribunilor săi, au luptat şi au învins la 19 mai 1849. Honor et patria“.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.