Pensionarii solicită recalcularea pensiilor

04-Ilie-Toma-Director-casa-de-pensi-1Alice Brandisz

În urma modificărilor aduse Legii care reglementează sistemul unitar de pensii publice, 3.053 de hunedoreni şi-au depus cerere la Casa Judeţeană de Pensii Hunedoara, pentru recalculare. Este vorba de Legea 155/2016 care modifică şi completează Legea 263/2010 şi spune că stagiul de cotizare este de 20 de ani pentru persoanele care au realizat cel puţin 20 de ani în locuri de muncă prevăzute la art. 30, al. 1, lit. a, (minerit subteran), respectiv de 30 de ani pentru persoanele care au realizat cel puţin 20 de ani în locuri de muncă prevăzute la art. 30, al. 1, lit. f, (activitate artistică). De asemenea, se mai modifică stagiul complet de cotizare în cazul celor care au defăşurat activităţi în zona I de expunere la radiaţii şi va fi de 15 ani, respectiv de 17 ani, în cazul celor care au activat în zona a II-a de radiaţii.

Peste 3.000 de cereri
Astfel că, pe Legea nr. 155  şi-au depus cereri de recalculare a pensiilor 3.020 de persoane, dintre care 2.760 în luna iulie şi 260 în august, iar pe Legea nr. 142, care se referă la cazurile de diminuare a penalităţilor pentru pensii anticipate parţial au fost înregistrate 33 de cereri.
„Dreptul la pensiile recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării cererii la Casa Teritorială de Pensii de pe raza de domiciliu sau reşedinţă a solicitantului. În momentul de faţă aşteptăm noul soft pentru recalcularea pensiilor, urmând ca imediat ce-l primim să ne organizăm şi să încercăm să soluţionăm cererile depuse într-un termen cât mai scurt. Din cauza volumului foarte mare de solicitări, vom sta şi peste program pentru a duce la finalitate toate cererile“, a declarat Ilie Toma (foto), directorul Casei Judeţene de Pensii Hunedoara.
Casa Judeţeană de Pensii Hunedoara prelucrează într-o lună aproximativ 600 de dosare noi, toate fiind finalizate în termen legal de 45 de zile şi peste 1.000 de petiţii, soluţionate în termen de 30 de zile.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare