FlashPolitica si administratie

Pensionarii militari şi-au cerut drepturile în stradã

Andreea Lazăr

Aproximativ 150 de pensionari militari au protestat, ieri, şi la Deva, nemulţumiţi de reducerea pensiilor. Oamenii au scandat, strânşi în faţa Prefecturii, lozinci la adresa guvernanţilor şi au cerut, în masă, demisia Executivului.

Frigul şi ninsoarea nu au reprezentat un obstacol pentru pensionari de a nu participa la miting. Înarmaţi cu pancarte cu imaginile actualilor miniştri, pensionarii şi-au strigat nemulţumirile în faţa Prefecturii, în speranţa că mesajul lor va fi ajunge acolo unde trebuie. „Jos Băsescu”, „Jos Guvernul” sau „Hoţii”, au strigat protestatarii.

Vor banii înapoi

Declaraţiile preşedintelui României privind emiterea unei noi ordonanţe pentru prelungirea termenului de recalculare a pensiilor militare i-au înfuriat şi mai tare pe membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere. Liderul filialei judeţene, Alexandru Sturza, spune că toate declaraţiile şefului statului nu au fost decât o lovitură de imagine. „Continuarea recalculării pensiilor este ilegală. Nu se ţine cont de absolut nimic în cazul acestei recalculări. Noi vom merge până la capăt cu mişcările de protest şi vom face toate acţiunile juridice necesare, pentru a ne recupera banii şi a anula aceste decizii”, a declarat colonelul în rezervă Alexandru Sturza, liderul Sindicatului cadrelor militare din judeţul Hunedoara.

Printre protestari, s-a numărat şi consilierul social democrat, Vasile Ţonea. Fost ofiţer în armată, Vasile Ţonea s-a trezit cu jumătate din pensie tăiată, după recalculare. „Finalitatea acestor acţiuni de protest ar trebui să fie eliminarea lui Traian Băsescu de pe scena politică. Actualii guvernanţi ar trebui să se gândească şi la motivele care ne-au determinat pe noi să alegem cariera militară. Să nu creadă că frumuseţea uniformei a fost singurul motiv. Şi nu mi se pare normal, după zeci de ani de armată, să ajungi la pensie şi să constaţi că statul îţi ia jumătate din câştig”, a afirmat Ţonea.

Susţinuţi spiritual de preot

În mijlocul protestatarilor militari s-a aflat preotul pensionar Ioan Birău. După ce întreaga viaţă a slujit în cazarme, preotul, cu o cruce ţinută la piept, a venit la miting pentru a-şi susţine spiritual foştii colegi. „Guvernanţii noştri au lucrat cum nu a trebuit. Problemele trebuiau puse într-un alt mod. Prima dată ar fi trebuit recalculate pensiile şi apoi aplicată reducerea. Nu trebuia ca oamenii să ajungă să plângă la bătrâneţe că nu au din ce trăi”, a afirmat preotul Ioan Birău.

În judeţul Hunedoara, Sindicatul cadrelor militare disponibilizate, în rezervă şi în retragere, numără 500 de membri. Potrivit liderului Alexandru Sturza, numărul total de pensionari militari este de aproximativ 1.800 în întreg judeţul.

2 comentarii la „Pensionarii militari şi-au cerut drepturile în stradã

  • La varsta de pensionare de 36 de ani ce pensie poti avea? Am vazut la tv un caz, ieri, la antena 1. Cand s-a inchis unitatea de la Hasdat , am un prieten care s-a transferat la alta unitate. Deci nu era obligatoriu sa te pensionezi , dar au fost multi care au profitat de situatie. PSD a pensionat, PNL a marit pensiile iar PDL plateste scump risipa. PSD a platit nemunca, PNL la fel iar PDL trebuie sa achite nota de plata. Nu e corect sa faci circ intr-o democratie fragila si sa gonesti investitorii. Poate erau mai multi investitori si pensionarii tineri, mult mai tineri , daca erau nemultumiti de valoarea pensiei s-ar fi angajat sa castige mai mult. E nedrept ce se intampla fata de tinerii care nu sunt de pensie si nu au loc de munca.

  • E nedrept fata de toti tinerii si angajatii care au totusi locuri de munca cu salarii de cateva sute de lei.Nu mai vorbim de cei fara locuri de munca.De ce nu a taiat guvernul aceste pensii astronomice in procente,diferentiat si pensiile mai mici de treizeci de milioane sa ramana cel putin la fel?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura