Pensionarii, membri ai CARP Deva, sunt învăţaţi de liceenii de la Colegiul „Decebal” să lucreze pe calculator

24 noiembrie 2014 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

04 Carp 5Magdalena Şerban

Graţie unui program iniţiat de CARP Deva – Seniorii învăţăcei – şi sprijinit din fonduri nerambursabile de Primăria şi Consiliul Local al municipiului Deva, membrii pensionari ai Casei de ajutor reciproc devene pot învăţa, gratuit, cum să utilizeze un calculator. Ba mai mult, li se oferă şi posibilitatea de a cunoaşte tainele unor limbi străine ca engleză şi/sau franceză.

De la PC, la slova lui Shakespeare
„Prin acest proiect, am fost dotaţi cu 10 laptopuri şi cinci imprimante.  Membrii noştri sunt învăţaţi de elevii clasei a X-a A a Colegiului Naţional Decebal din Deva, liceu cu care avem semnat un protocol de colaborare, să lucreze pe calculator. În fiecare după-masă de luni şi până joi inclusiv, preţ de câteva ore, circa 10-15 liceeni voluntari vin să le ofere vârstnicilor acest ajutor”, spune Francisc Kovacs, preşedintele CARP Deva. Potrivit preşedintelui, învăţăceii se arată foarte interesaţi să deprindă arta modernă a comunicării, mai ales că unii dintre ei au fie copii, nepoţi şi chiar strănepoţi care se află departe de ţară.
„O altă componentă a programului este legată de învăţarea unor limbi străine – engleză şi/sau franceză. Cursurile se ţin de profesori atestaţi, sunt gratuite şi au loc de trei ori pe săptămână. Fiecare membru poate participa la care doreşte, chiar şi la toate. Programele au fost gândite şi aplicate de echipa CARP Deva, merite deosebite având Anca Bulgarea – sociolog şi studenta Angelica Crăciun”, arată Francisc Kovacs. Acesta mai afirmă că programul accesat se va finaliza în luna decembrie a anului curent, însă cursurile vor continua, nemaiimplicând alte investiţii, ci doar voluntariat. Proiecte de acest gen se vor implementa şi în 2015, existând deja depuse pentru solicitare de finanţare alte câteva programe ale căror beneficiari vor fi membrii Casei. În cazul celui în discuţie (Seniorii învăţăcei), cofinanţarea CARP Deva a fost de peste zece procente.

Elevii-profesori au oferit cadouri elevilor pensionari
Pe de altă parte, surpriza cea mai recentă de care pensionarii de la CARP Deva s-au bucurat îi vizează pe aceiaşi liceeni. Vineri, voluntarii clasei de la Colegiul Naţional Decebal, printr-un program local aplicat de toate instituţiile şcolare din municipiu şi denumit  „Săptămâna fructelor şi a legumelor“ au venit la Clubul de socializare şi le-au dăruit membrilor câte o pungă cu fructe şi legume cumpărate din banii proprii. „Dorim să le mulţumim pentru gestul făcut. Este un lucru absolut îmbucurător să descoperi tineri de calitate, care în loc să stea prin baruri, aşa cum se practică de obicei, au ales să facă voluntariat şi să se pună în slujba comunităţii din care fac parte”, a declarat preşedintele CARP Deva.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Rezultatul extragerilor Loto de duminică, 23 noiembrie

Duminică, 23 noiembrie, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc. Iată...

Teribilistul cu BMW, căutat de judecători la locul de muncă

Individul de 21 de ani care a ucis cu bolidul său doi pietoni în centrul municipiului Petroşani, a obţinut permisiunea...

Zilele Icoanei, la a cincea ediţie

Peste weekend, la Deva a avut loc cea de-a V-a ediţie a evenimentului intitulat Zilele Icoanei. Acţiunile din cadrul manifestării...

Închide