Pensionarii, „ameninţaţi” că vor primi taloanele pe email

Adriana Năstase

Taloanele de pensie vor dispărea fizic şi vor fi trimise pensionarilor pe email. Poştaşul va deveni şi el virtual, pentru că banii vor fi primiţi pe card. Este o iniţiativă a unor deputaţi liberali. Digi­ta­lizare să fie, mai ales că e prevăzută şi în PNRR. Pe uliţele satului, oamenii spun că nu au mail, că nu ştiu să umble cu cardul şi nici să vorbească pe chat cu funcţionarii casei de pensii.

Aduce economii
Pensionarii care primesc pensia pe card vor fi informaţi printr-un e-mail. Proiectul legislativ a fost iniţiat de mai mulţi deputaţi liberali, printre care şi fostul ministru al muncii Violeta Alexandru, şi a fost adoptată de Senat.
„Până acum se proceda aşa, poştaşul venea acasă să-ţi prezinte fluturaşul chiar dacă primeai banii pe card, încercăm pe cât putem să debi­ro­cra­tizăm acest sistem, cred că este un pas, este mult mai simplu pentru cei care ştiu deja ce înseamnă un mail.” , spune Virgil Guran, liderul grupului par­la­mentar PNL din Senat.
Iniţiativa, spun cei care au votat-o, aduce şi economii.
„Costurile acelea, cel puţin cele care ţin de poşta Română şi de distribuţie ar trebui să dispară pentru că trimiterea unui e-mail este gratuită.”, spune Ştefan Pălărie, senator USR-PLUS.
Digitalizarea pensionarilor este prevăzută şi în PNRR. Mai exact, guvernanţii doresc ca taloanele de pensie fizice, să fie eliminate, iar în locul lor să fie trimise taloane virtuale. Mai mult, pensionarii ar urma să aibă un cont personal pe platforma Casei Naţionale de Pensii, iar acolo vor putea con­versa cu funcţionarii pe chat, toate nemulţumirile. Digitalizarea pensionarilor va costa 60 de milioane de euro.
În judeţ, Marius Surgent, directorul Casei Ju­de­ţene de Pensii, susţine că nu a fost anunţat un asemenea proiect. Potrivit acestuia, în judeţul nostrum sunt 126.000 de pensionari active. Din­tre aceştia, 75.000 primesc pensia pe card iar 51.000 cu mandat poştal.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.