Comunitate

Pe primarul din Bucureşci nu-l descurajează vremurile grele

Comună bogată, comună săracă. Aşa s-ar putea numi Bucureşcii Bradului. E bogată în locuri de o frumuseţe aparte, oameni harnici şi cu suflet mare, tradiţii şi obiceiuri rămase peste ani, dar săracă de parcă nimeni nu mai vrea să o ajute să se alinieze unei comune de standarde europene.


Primarul comunei hunedorene, Mircea Ghilean (foto), a ajuns la fundul sacului mai repede decât au planificat specialiştii din birourile de la Bucureşti. „Nu am bani pentru plata furnizorilor de servicii şi materiale. Sunt supărat rău de tot, pentru că nu pot să fac ce mi-am propus pentru comunitate, numai să cârpesc pe ici pe colo câte ceva. Nu vedeţi cum arată şi drumurile? Guvernul ne-a tot pus în cârcă sarcini peste sarcini, iar când a fost la împărţirea bugetelor, a uitat să ne dea şi finanţarea necesară susţinerii lor”, afirmă primarul Mircea Ghilean.

Salvarea vine prin turism
Înzestrată cu locuri pline de semnificaţii şi cu o natură demnă de orice pretenţie, comuna Bucureşci se poate salva prin turism. Zis şi făcut. Primarul Mircea Ghilean a şi dezbătut posibilitatea dezvoltării turismului în zonă, în şedinţa de consiliu, iar ca rezultatele salvării unui procentaj sporit din cheltuielile lunare să fie sigure, a mai propus un proiect ce vizează înfiinţarea unui parc cu panouri fotovoltaice, pentru producerea de energie electrică.
Proiectul privind dezvoltarea turismului în zonă se află deja în stadiul elaborării studiului de fezabilitate, el urmând a se încadra în normele Măsurii 313, „Încurajarea activităţii turistice”, inclusă în Axa III de dezvoltare – „Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale”. „Dezvoltarea turismului duce la creşterea numărului locurilor de muncă şi a veniturilor, iar zona noastră poate fi, în sfârşit, pusă în valoare. Putem accesa fonduri europene nerambursabile în valoare de 200.000 de euro pe mai multe astfel de proiecte, valoarea minimă eligibilă a unuia fiind de 5.000 de euro”  ne spune optimist Mircea Ghilean.    

Parc cu panouri voltaice
„Se mai doreşte, de asemenea,  amenajarea unor locuri de popas pentru turişti, înfiinţarea unui traseu tematic prin comună, care să cuprindă bisericile de lemn, troiţele, precum şi reabilitarea drumului Bucureşci-Curechiu. Şi, de asemenea, există un proiect pentru un spaţiu memorial dedicat lui Horea, Cloşca şi Crişan”, mai spune primarul.
Din cauză că toate s-au scumpit în ultima vreme, iar plata lunară a facturilor este un exerciţiu supraomenesc, în condiţiile financiare de care dispune Primăria Bucureşci, Mircea Ghilean s-a gândit la o soluţie: „Ne propunem înfiinţarea unui parc cu panouri fotovoltaice, în vederea producerii de energie electrică. Prin acest parc energetic avem în vedere alimentarea cu curent a instituţiilor din comună, în primul rând, dar şi a reţelei de iluminat public. Fiind la stadiul de proiect, acum ne rămâne doar să ne apucăm de treabă în acest sens”, mărturiseşte edilul şef al comunei Bucureşci.

One thought on “Pe primarul din Bucureşci nu-l descurajează vremurile grele

  • Proiectul privind dezvoltarea turismului în zonă mi se pare o idee geniala mai ales prin faptul ca biserica si satul Curechiu au o insemnatate istorica si spirituala foarte mare.
    Din satul Curechiu a pornit rascoala lui Horea Closca si Crisan iar biserica de aici a fost prima inchisoare a capeteniilor rascoalei. Totodata in zona comunei Bucuresci sunt foarte multe zone naturale care pot fi vizitate iar pe timpul iernii sunt multe obiceiuri care inca se mai pastreaza din mosi stramosi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura