Politica si administratie

Păşunea comunală, în atenţia primarului din Zam

Magdalena Şerban

Conform noilor directive, începând cu anul viitor este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral, condiţie esenţială de acordare a subvenţiilor pentru păşunat. Acesta a fost reintrodus după mai bine de două decenii, iar sarcina le revine administraţiilor locale care după 1 ianuarie 2018 nu mai pot închiria pajiştile pe care le deţin în proprietate, fără să aibă finalizată documentaţia.
„Este o măsură gândită pentru diminuarea sau înlăturarea procesului de degradare a pajiştilor permanente, în special cele din zona de deal şi cea montană, unde au ponderea cea mai importantă. Nu am realizat încă documentaţia amenajamentului pastoral, dar am luat în calcul să o realizăm în acest an. Avem păşuni închiriate persoanelor fizice, cetăţeni ai comunei noastre. Contractele s-au parafat pe şapte ani. Avem şi păşune împădurită şi intenţionez ca de la anul, după efectuarea amenajamentelor pastorale, să ne ocupăm de mărirea efectivului eligibil, prin defrişare. Din moment ce e greu accesibilă, nimeni nu se înghesuie să o închirieze. Cât priveşte efectivul de animale de la nivel de comună, cred că a scăzut de aproape 10 ori, comparativ cu anii trecuţi. Predomină oile şi vacile, dar gospodăriile nu mai au aşa multe, cum era pe vremuri. Avem şi ciobani pe raza noastră administrativ-teritorială, de altfel, cea mai mare parte din păşunea comunală fiind închiriată chiar unui cioban”, a spus Sorin Nistor (foto), primarul comunei Zam.
Mai trebuie menţionat faptul că reglementările legislative în ce priveşte tarifarea pe hectar a amenajamentelor pastorale au fost abrogate de curând. Iniţial, Ministerul Agriculturii a stabilit un tarif naţional ce varia între 10 şi 20 de lei per hectar, dar ordinul a fost retras şi încă au loc dezbateri în grupurile de lucru. Anul trecut, tarifarea era alta, conducerea fiecărui judeţ hotărând preţul practicat. În cazul nostru, prin hotărâre de Consiliu Judeţean s-a stabilit un tarif de pornire de 98 de lei pe hectar supus procesului de amenajare pastorală, iar acesta scădea o dată cu creşterea volumului aferent studiului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura