Actualitate

Pasionat de arheologie, un stomatolog a ajuns braconier de comori dacice

Individul a vândut mai multe obiecte valoroase obținute în urma exca­va­țiilor sale ilegale în siturile arheologice hune­dorene, dar și o cantitate mare de mercur.

L-a atenționat
Pus sub acuzare de procurorii Par­che­tului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, medicul stomatolog a recunoscut fap­tele și a încheiat un acord cu procurorii. Acesta a fost înregistrat și soluționat de Judecătoria Deva. Bărbatul a scos din terenurile monede şi obiecte antice care fac parte din patrimoniul cultural naţional. El a vândut aceste obiecte. An­chetatorii spun că medicul stoma­to­log este pasionat de arheologie, pre­cum şi de valorificarea bunurilor cu po­tenţial valoroase, motiv pentru care frecvent făcea săpături în siturile ar­heologice. Săpături ilegale, se-nțelege. El a ascuns apoi bunurile găsite, până a găsit cumpătători pentru ele. Bărbatul a găsit un individ, care a spus că-l va ajuta să vândă obiectele antice. Medicul i-a explicat că este posesorul unor bunuri antice, majoritatea fiind din epoca bron­zului, cultura Verbicioara. I-a ex­plicat că, fiind obiecte antice, acestea sunt foarte valoroase pe piaţa neagră a colecţionarilor de antichităţi. I-a dat de înţeles că pot face rost de sume con­si­de­rabile dacă identifică cumpărători de artefacte. Ajutorul l-a asigurat că se ocupă de identificarea cumpărătorilor. În aceste împrejurări, inculpatul i-a pus la dispoziţie unele obiecte, iar pe altele i le-a prezentat în format foto, stabilind şi preţul bunurilor. I-a cerut să fie atent întrucât activitatea lor constituie infrac­ţiune aspru pedepsită.

Închisoare cu suspendare
Bărbatul a recunoscut toate acuza­țiile, astfel că instanţa a admis acordul de re­cunoaştere a vinovăţiei încheiat cu Par­che­tul de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Stomatologul din Vălişoara a fost con­dam­nat la 1 an şi 6 luni în­chi­soare, pentru să­vârşirea infracţiunii de furt calificat, și 1an şi 4 luni închisoare, pentru comite­rea infracţiunii de traficul de produse sau substanţe periculoase. Pedeapssa re­zultată a fost de 1 an, 11 luni şi 10 zile închi­soare cu suspendare, însă soluția Judecă­to­riei Deva nu este definitivă. (M.Gânju).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.