Părinţii, mai bine informaţi despre cancerul de col uterin

Nicoleta Popa

 Aproape 5.000 de fetiţe din judeţul Hunedoara cu vârsta cuprinsă între 12-14 ani ar putea fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin.
Campania naţională de informare asupra prevenirii acestui tip de cancer prin vaccinare împotriva virusului Papilloma intră în a treia etapă, cea în cadrul căreia părinţii fetelor din clasele a VI-a şi a VII-a se întâlnesc cu diriginţii şi medicii implicaţi direct în procesul de vaccinare. Aceştia le vor oferi informaţiile necesare cu privire la vaccinul HPV (Human Papilloma Virus) şi beneficiile efectuării acestuia, astfel încât să poată lua o decizie informată cu privire la sănătatea fiicelor lor.

Speră să nu se repete eşecul
Ministerul Sănătăţii a desfăşurat o campanie asemănătoare şi anul trecut, când au fost vizate fetiţele de clasa a IV-a. Doar 76 de fetiţe au fost atunci vaccinate împotriva virusului Papilloma uman. Vârsta de vaccinare a fost modificată, deoarece în celelalte state ale Uniunii Europene, acest vaccin se administrează fetiţelor cu vârsta cuprinsă între 12-14 ani. „Ministerul Sănătăţii desfăşoară aceste campanii de informare, tocmai pentru a evita eşecul campaniei trecute. Acest vaccin este foarte important pentru sănătatea fetelor, iar discuţiile care au apărut în presă, conform cărora în Europa au murit persoane din cauza vaccinului anti-HPV, s-au dovedit total neadevărate. Comisiile formate din medici specialişti au stabilit că alta a fost cauza decesului”, a declarat doctorul Cecilia Birău, director coordonator adjunct Sănătate Publică şi Programe.

Reacţii adverse normale
Vaccinul HPV este administrat intramuscular, în zona umărului, iar cea mai frecventă reacţie adversă observată după administrarea lui a fost durerea la locul de injectare. „Alte efecte adverse înregistrate sunt: cefalee, ameţeli, tulburări gastro-intestinale, mâncărime, erupţie cutanată, urticarie, mialgii, oboseală, toate efectele adverse fiind cele obişnuite în cazul oricărui alt vaccin,“ a mai spus doctorul Cecilia Birău. Ca şi în cazul administrării altor tipuri de vaccinuri injectabile, medicii vor supraveghea pacientul 15 minute după vaccinare, pentru a interveni în cazul unei reacţii anafilactice. În nici un caz, acest vaccin nu cauzează modificări ale comportamentului sexual sau îmbolnăvirea tinerelor cu HPV.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.