Comunitate

Părintele Academician Mircea Păcurariu a trecut la cele veşnice

Renumitul istoric, reputatul teolog, pă­rintele academician prof. dr. Mircea Păcu­rariu, a murit miercuri dimineaţa, la ora 07.41, înălţându-se la ceruri, mai aproape de Dumnezeu.
Părintele Mircea Păcurariu s-a născut în 30 iulie 1932 la Hunedoara, tatăl său, Ştefan Păcurariu (1904-1978), originar din Zlaşti, fiind timp de 37 de ani preot paroh în comuna Ruşi.
A urmat cursurile şcolii primare la Orăştie (1939-1940) şi Deva (1940-1943), apoi pe cele ale Liceului de băieţi (azi Colegiul „Decebal”) din Deva (1943-1951). În anul 1951 s-a înscris la Facultatea de Istorie din Cluj. Însă datorită „originii sale nesănă­toase”, a fost exmatriculat înainte de înce­putul anului II, în pofida rezultatelor deose­bite obţinute la examene.
În toamna aceluiaşi an s-a înscris la Inst­i­tutul Teologic Universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit în mod strălucit în anul 1956. A urmat apoi cursuri de doctorat, specia­li­tatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, la Insti­tutul Teologic din Bucureşti (1956-1959). A fost pentru o perioadă profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ (1959-1961).
A obţinut titlul de doctor în teologie, în anul 1968, cu teza „Legăturile Bisericii Or­to­doxe Române din Transilvania cu Ţara Ro­mânească şi Moldova în secolele XV-XVII”.
În aprilie 1970 a fost hirotonit diacon,
iar un an mai târziua fost hirotonit preot. În acelaşi timp, în toamna anului 1970 a fost promovat conferenţiar universitar, iar un an mai târziu profesor universitar titular, la catedra de Istoria Bisericii Ortodoxe Ro­mâne a Institutului Teologic Universitar din Sibiu, funcţie în care a activat până la pen­sio­nare, când a rămas profesor emerit. A condus, până în anul 2003 cursurile de Licenţă şi până 2005 cursurile de Master, păstrând conducerea programelor de doc­torat, la disciplina Istoria Bisericii Orto­doxe Române. Între anii 1992 şi 2000 a condus Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, în calitate de decan.
Opera sa este vastă şi profundă. Părintele Mircea Păcurariu este autorul a 29 lucrări în volum. Cea mai cunoscută lucrare a sa rămâne tratatul de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române, în trei volume şi multe ediţii. Este cea mai importantă şi completă lu­crare de istoriografie bisericească româ­nească editată până în prezent.
A fost preşedinte al „Comisiei de Istorie Eclesiastică Comparată din România” (1997).
În 24 octombrie 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar la 26 noiembrie 2015, a fost declarat membru titular. Pentru primirea în Academia Ro­mână a fost recomandat de părintele Dumi­tru Stăniloaie şi de fostul mitropolit al Ar­dea­lului Antonie Plămădeală.
Părintele profesor Mircea Păcurariu a pri­mit „Crucea Patriarhală” din partea Patriar­hilor Iustin (1977) şi Teoctist (2002). Ac­tualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a conferit cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române în anul 2009. (M. Gânju)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura