Palatul Potala, simbolul absolut al prosperităţii

Este denumit după Muntele Pota­laka şi se află în regiunea Tibet, China. Clădirea este ce­lebră în lume mai ales datorită fap­tului că aceasta a fost re­şe­dinţa de şef a lui Dalai Lama.
Un palat pe cât de magnific, pe atât de greu accesibil – se află la o altitudine de 3.700 de metri, iar vizitatorii trebuie, mai întâi, să se acomodeze cu aerul rarefiat. Nici un palat din lume nu este mai sus de Potala – fosta reședință a lui Dalai Lama din Tibet, din orașul Lhasa. În trecut, a fost un loc sacru pentru călugării budiști, pentru ca ulterior să fie transformat în mu­zeu, după ce Tibetul a devenit o re­giune autonomă a Chinei, în anul 1965.

Din cupru
Construcţia Palatului Potala a început în anul 1645 şi s-a con­si­derat a fi sediul perfect pentru Parlament datorită poziţionării sale între mănăstirile Drepung şi Sera şi oraşul vechi Lhasa. Palatul Potala măsoară 400 de metri lun­gime şi 350 de metri lăţime, având ziduri din piatră cu grosimi cu­prinse între 3 şi 5 metri. Fundaţia clădirii este turnată în cupru, pre­zentând rezistenţă împotriva cu­tre­murelor. Edificiul deţine peste 1.000 de camere, 10.000 de alta­re şi aproape 200.000 de statui. Localnicii din zonă spun că cele trei dealuri care înconjoară oraşul Lhasa sunt de fapt trei puncte de protecţie a întregului Tibet. Anul 1959 este un moment de cum­pă­nă pentru Palatul Potala. Tibetanii se răzvrătesc împotriva chinezilor, au loc lupte, iar clădirea este uşor avariată. Cel mai mult au de suferit peste 100.000 de scripturi, obiec­te de artă de mare valoare, docu­men­te şi alte opere care sunt de­te­­riorate sau distruse în totalitate.

Nu mai înalte de 21 de metri
În anul 1994, Palatul Potala intră sub protecţia Patrimoniul Mondial UNESCO, iar reprezentanţii insti­tu­ţiei doresc să ia măsuri pentru ca edi­ficiul să nu mai sufere modi­fi­cări de pe urma diverselor eveni­men­te. Aceştia au fost îngrijoraţi de posibilitatea ca zona să fie mo­der­nizată şi astfel să fie ştirbită fru­­mu­seţea unică a Palatului Potala. În urma acestei ipoteze, se adoptă legea conform căreia clă­dirile cons­truite în imediata apro­pi­e­re a palatului să nu depăşească mai mult de 21 de metri.
Lucrările de restaurare ale Palatului Potala aveau să fie minuţioase şi realizate numai cu materiale tradiţionale. Mare atenţie s-a acordat şi nu­mă­rului de vizitatori, limitat din 2003 la 1.500 de persoane pe zi. Scopul este acela de a se evita supraaglomerarea care poate genera fel de fel de incidente.

Mormânt
Cea mai importantă secţiune a Palatului Potala este Capela Sfântului. Spaţiul adăposteşte statuia lui Avalokiteshvara (zeu venerat, comparat deseori cu Buddha) bătută în pietre şi doi slujitori ai săi, de o parte şi de alta. Celelalte secţiuni ale clădirii sunt de fapt 4 capele denumite capela de nord, sud, est şi vest. În aceste zone există numeroase obiecte şi articole care reamintesc de prezenţa lui Dalai Lama, un tron de aur, scripturi cu coperţi din mătase.
Cea mai importantă atracţie turistică din Palatul Potala o reprezintă mormântul lui Dalai Lama al XIII-lea. Este amplasat la un etaj superior, de aceea veţi putea merge acolo însoţiţi de un călugăr sau de un ghid. Mormântul are 14 metri şi a fost construit în anul 1933 dintr-o tonă de aur masiv. Picturile de pe pereţi descriu evenimente din viaţa lui Dalai Lama al XIII-lea, încăperea fiind decorată cu lei şi vaze din porţelan şi alte obiecte decorate cu peste 200.000 de perle.
Aşadar, Palatul Potala ascunde sub acoperişul său o adevărată bogăţie, un real tezaur al Tibetului. Clădirea în sine este un simbol al respectului faţă de cei cu funcţii mari în stat, care erau trataţi regeşte. Pentru a vedea unde au trăit aceştia pe parcursul anilor de conducere, vizitează Palatul Potala. Mare parte dintre obiectele care le-au aparţinut au rămas neatinse de atunci şi până acum.