Politica si administratie

Palatul Magna Curia, redat expoziţiilor

Carmen Cosman

Partea administrativă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva se mută, iar clădirea care a adăpostit-o până acum va fi redată expoziţiilor.

14 ani de aşteptare
La acest proiect se lucrează de ani de zile, însă abia acum a putut fi pus în practică. „S-a reuşit să se materializeze acest proiect, pentru că am fost sprijiniţi de către Consiliul Judeţean. S-a dorit eliberarea spaţiului Palatului Magna Curia, astfel ca aici să se poată organiza expoziţii de bază, care să reprezinte punctul cultural cel mai atractiv al municipiului Deva şi al judeţului Hunedoara”, a declarat Liliana Ţolaş, managerul interimar al instituţiei de cultură hunedorene. Aşa că, după 14 ani de aşteptare, patrimoniul deosebit de bogat al muzeului va fi pus, în sfârşit, în valoare. Sediul administrativ se va muta într-o clădire de patrimoniu, veche de aproape 100 de ani – fostul muzeu de Ştiinţe naturale – care a avut nevoie de ample lucrări de restaurare, şi chiar de o suplimentare a sumelor alocate iniţial, din cauza unor lucrări care nu au putut fi prinse în proiectul iniţial, pentru că au ieşit la iveală în momentul în care s-a început restaurarea în interior.

Ajutor de la Brukenthal
Devizul iniţial a fost calculat la 2,75 de milioane de lei, însă pentru finalizarea programului de consolidare şi restaurare a mai fost nevoie de aproape 560.000 de lei. Însă, acum vorbim despre trei nivele utilizabile, respectiv parter, etaj şi mansardă, refăcute în totalitate. Pe de altă pare, spun reprezentanţii MCDR, de anul viitor, întregul muzeu va fi redeschis publicului şi se încearcă chiar organizarea unei expoziţii permanente de talie europeană, cu ajutor de specialitate, iar în acest sens, s-au purtat discuţii cu firma care a lucrat şi la Muzeul Brukenthal, din Sibiu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura