Pafta din argint aurit restaurată la muzeul din Deva

13 iulie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva expune online o altă piesă restaurată în Laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigaţii, o pafta confecţionată din argint aurit, datată ca aparţinând sec. XVII-XVIII, descoperită în perimetrul localităţii Nălaţi-Vad.

„Piesa, clasată în categoria tezaur, confecţionată prin tehnica gravării, este alcătuită din două părţi fiecare cu o lungime de 154 mm, o lăţime de 53 mm şi greutăţi de 208, respectiv 251 g. Ornamentaţia celor două elemente constituente ale obiectului este identică şi este reprezentată de motive florale şi vegetale stilizate ale florilor şi frunzelor de Piciorul cocoşului. Aurirea obiectului se păstrează în întregime, dar produşii de coroziune caracteristici argintului acopereau în mod compact şi cu o grosime relativ mare partea interioară a piesei. Pentru a putea stopa alterarea piesei ce se producea în timp, liniar şi ireversibil, având ca principală cauză de degradare, coroziunea, se impunea intrarea sa într-un proces de restaurare. Astfel, în urma constatării efectelor degradării progresive a metalului suport al paftalei şi interpretând motivele acestei degradări, am putut acţiona pentru a stabiliza procesele de coroziune şi pentru a-i reda obiectului întreaga strălucire şi farmecul de odinioară“, relatează Mihaela Beceanu, expert restaurator metal, la muzeul devean. (M. Crivăţ)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Comunicat de presă al deputatului PSD Laurenţiu Nistor. Pensionarii, minţiţi fără ruşine de PNL

Refuzul PNL de mărire a pensiilor îi revoltă pe pensionari, şi pe bună dreptate, aceasta fiind o decizie a PNL...

Gura lumii, 14.07.2020

Vorbesc gurile rele că o angajată de la o instituţie a fost dată de gol după ce a cerut unui...

REPERE MEDICALE. Vitamina C

Vitamina C (acidul ascorbic) este o vitamină pe care organismul uman nu o poate produce singur, aportul acesteia provenind din...

Închide