Comunitate

Pădurenii, Drăgan Muntean și festivalul de la Poienița Voinii. Povestea continuă, iar cântecul marelui rapsod va răsuna, din nou

Magdalena Șerban

În 26 și 27 august urmează o nouă ediție a Festivalului Pă­du­renilor “Drăgan Muntean”, or­ga­ni­zat la Poienița Voinii, de Consiliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara (CCA), Di­recția Generală pentru Adminis­trare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara (DGAMPT) și administrațiile publice din Bunila și Ghelari.

Portul popular, pus în valoare pe Dealul Cornetului
La Poienița Voinii, tradițiile sunt păstrate cu sfințenie, iar moș­te­nirea lăsată de cel mai iubit fiu al Ținutului Pădurenilor, Drăgan Muntean, este una inestimabilă. La Casa Memorială din satul natal al rapsodului este un muzeu cu obiecte de etnografie și artă po­pulară, atracția principală fiind chiar por­tul specific zonei. Tot aici sunt expuse diplomele şi premiile obţinute de artist de-a lungul întregii sale cariere muzicale. Așa că întregul cadru este unul optim pentru a continua festivalul a cărui baze au fost puse de inegalabilul interpret. Ziua de sâmbătă va debuta cu o nedeie pă­durenească a cărei atmosferă va fi în­treținută de Ionică Ivan, Cristina Rotariu, Margareta Szutter și formația condusă de Cristi Stănescu, iar de la ora 22:00 va fi un foc de tabără urmat, la ora 23:00, de un foc de artificii. Dimineața de du­minică vă îndeamnă la rugăciune, de la ora 9:00 fiind săvârșită slujba de Litur­ghie la Biserica „Sfântul Nicolae” din Poienita Voinii. Apoi, ca de fiecare dată, va fi o Slujbă de pomenire în memoria lui Drăgan Muntean, iar la Casa Me­mo­rială au loc manifestări culturale dedi­cate marelui doinitor, susținute de Rusalin Ișfănoni, Bogdan Toma și Ansamblul Leleșana. De la ora 13:00 se dă tonul folclorului, printr-un spectacol susținut de Zorica Savu, Dumitru Stoicănescu, Alexandru Pal, Roxana Reche, Bogdan Toma, Costi Dumitru, Monica Blaga, Mariana Suciu, Alin Ienciu, Constantin Bogdan, Carmen Muntean, Alisa Toma, Mara Andraș, Maia Muntean, Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” (dirijor prof. George Cîlțea, coregrafie sem­nată de Cătălin Bălan), Ansamblul Folcloric Cununița din Sântana, coor­do­nat de Ioan Dărău, Ansamblul Fol­clo­ric Silvana – Deva (coregrafia asi­gurată de Andrei Gabor ), Fanfara din Ghelari și nu în ultimul rând Ansam­blul Leleșana din Lelese, coordonat de primarul Ciprian Achim. Mai tre­buie menţionat că la ediţiile pre­ce­dente, mulţi au venit cu corturile, de­lec­tându-şi papilele gustative cu produse culinare deosebite, începând cu cu­nos­cutele plăcinte pădureneşti, dar şi cu vestitul vinars ori virşli şi alte bu­nă­tăţi. Aşa că nici acum nu vor lipsi toa­te acestea. Managerul Centrului de Cul­tură şi Artă al judeţului Hunedoara, Ciprian Roman (foto), a transmis că „Drăgan Muntean a fost şi va rămâne un puternic nucleu care ne uneşte. Mă bucur să constat că avem şansa să ducem mai departe tradițiile, fiind susţinuţi de conducerea Consiliului Judeţean pentru a putea materializa astfel de manifestări de mare valoare culturală şi spirituală. Vă așteptăm să petrecem împreună un final de săptămână în care cân­tecul și jocul po­pular vor fi urcate pe piedestalul cel mai drag sufletului nostru. Festivalul nu doar că are ră­dăcini îndelungate, ci și un răsunet care nu trebuie oprit, vreo­dată”, a pre­ci­zat acesta.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura