Ovidonul, efectul PLACEBO şi Geoană

Iată ce ne-a povestit, la o bere, un coleg de facultate.
Acţiunea se petrece prin 1985. Erau patru persoane, jucau cărţi, una dintre ele fiind tatăl colegului meu. La un moment dat, acesta (tatăl) se plânge că-l doare capul. Un altul îi spune „stai că-ţi dau eu un algocalmin”. I-a dat de fapt o pastilă de ovidon, la acea vreme, printre puţinele pastile anticoncepţionale aduse în România din Ungaria. Omul a luat anticoncepţionalul şi după vreo 10 minute, fericit, a anunţat că i-a trecut durerea de cap, convins fiind că ceea ce credea el că a fost algocalmin şi-a făcut efectul. De fapt, era un efect cunoscut demult sub numele de placebo – tradus din limba latină, cuvântul înseamnă „voi fi plăcut”. Medicii susţin că în anumite situaţii, un produs farmacologic inert (de exemplu apa) poate avea efecte benefice, administrată în locul unui medicament propriu-zis. Pui apa în fiole, o administrezi bolnavului, spunându-i că este un medicament – şi uneori, corpul acestuia se comportă ca şi cum ar fi. Sunt sigur că aţi prins ideea.
Cam aşa par să se petreacă lucrurile şi cu flăcările violete ale lui Mircea Geoană. Sincer, sunt dezamăgit că astfel de aspecte pot fi puse în circulaţie, după cum sunt sigur că mulţi vor crede că a fost ceva. Ştiţi că exact asta este formularea – „domnule, ceva a fost acolo…” Românii, popor ortodox, deci, contemplativ şi mistic, sunt mai puţin credincioşi decât se declară, dar mult mai înclinaţi spre superstiţii. De fapt, mulţi dintre cei ce se declară creştini nu interiorizează credinţa, ci se mulţumesc să îndeplinească nişte ritualuri, dovadă şi maniera destul de mercantilă în care sunt serbate mai nou Crăciunul sau Paştele. Asta e, desigur, o altă discuţie, ceea ce vreau să spun este că prezenţa acelui brusc devenit celebru Aliodor Manolea are un efect de masă – nu doar Mircea Geoană, soţia sa, Hrebenciuc şi alţi oficianţi ai flăcărilor violete i-au căzut victimă. Cei care stau cu ochii aţintiţi spre personaje gen Urania, cei care nu fac un pas fără să-şi consulte horoscopul, consumatorii de literatură paranormală sunt de-a dreptul serviţi cu un astfel de subiect. Nu trebuie să se fi produs vreun efect real – placebo acţionează! Nu că aş muri de grija lui Băsescu (care nu mai e preşedinte-jucător atunci când guvernul ia măsuri impopulare…), dar parcă în calitate de cetăţean interesat de politică, doream o altfel de analiză a modului în care s-au pierdut alegerile.
Din nou, am impresia că se inventează subiecte pentru a distrage atenţia. Regretabil este că Manolea sau flăcările violete, oricâte acţiuni de tip placebo ar aplica, nu vor reuşi să atenueze suferinţele societăţii româneşti, şomajul şi lipsurile de tot felul, care încep să se facă simţite.

3 comentarii la „Ovidonul, efectul PLACEBO şi Geoană

 • 20 ianuarie 2010 la 19:53
  Permalink

  in legatura cu conurbatia pun si eu o intrebare:ce are hunedoara de castigat?pentru ca de 20 de ani am fost neglijati total de cei de la cj hunedoara si autoritatile centrale,fiind orasul cel mai mare din judet 800000 mii locuitori o suprafata aproape dubla fata de deva,cu licee foarte bune, o facultate de stat cu 1 000 studenti,spitalul cel mai mare din judet cu dotari bune si renovat recent,supermarketuri,in curand si cel mai mare mall cu spatii de cumparaturi si divertisment,bazin de inot ,gradina zoologica,castelul corvinilor la care se desfasoara festivalul medieval ,toamna muzicala,galerie de arta,bazin de inot,gradina zoologica, 2 stadioane, parcuri(15m verdeata pe cap de locuitor)deci intrebarea este de ce conurbatie corvinia si nu zona metropolitana hunedoara proiect care este la camera deputatilor depus?

 • 20 ianuarie 2010 la 20:59
  Permalink

  Am sa va raspund intr-un editorial de ce conurbatia corvina si nu zona metropolitana hunedoara, care este un proiect de campanie electorala, fara studii aferente, bazat pe o improvizatie geografica care ar include de-a valma orastie, hateg, ma rog, jumatate din judet.

 • 20 ianuarie 2010 la 23:28
  Permalink

  Astept cu interes editorialul dumneavoastra,deci ce are de castigat municipiul hunedoara mai mult decat sa plateasca datoriile devei facute de domnul primar mircia muntean.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.